Hvordan får man kyllinger varmefri?

Kyllinger starter deres liv som daggamle. Den betegnelse har de så noget tid, og på et senere tidspunkt går de over og bliver varmefri. Det er alt sammen betegnelser, der bruges for at holde styr på deres stadie, altså deres alder, og hvor langt de er i processen til at blive voksne høns. Men hvad betyder varmefri egentlig, hvornår er de det, og hvordan får man kyllinger varmefri? Alt det ser vi nærmere på i denne vejledning.

varmefri kyllinger?

Hvad betyder varmefri?

Varmefri er den betegnelse man bruger, når kyllinger har fået deres fulde fjerdragt. De har smidt dunene, og deres fjer holder dem nu varme nok til at de selv kan holde varmen uden hjælp fra deres mor eller en kyllingemoder/varmelampe.

Hvornår er kyllinger varmefri?

Det er lidt med forskel, hvornår man mener at kyllinger bliver varmefri ift. hvilken race de er.

Generelt kan man forholde sig til at kyllingerne er varmefri når de er omkring 6-8 uger gamle.

Hvordan får man kyllinger varmefri/Hvad skal du gøre?

Altså kyllinger bliver pr. definition varmefri af sig selv, og har de deres mor, er der ikke mere du skal gøre. Det klare hun. Har de derimod ingen mor fordi de er udruget i en rugemaskine eller lign., så er det dig der skal sørge for at få kyllingerne varmefri/tilvant fra varme til kulde. For ikke at risikere at de bliver syge eller måske endda dør, er det vigtigt, at føre dem langsomt gennem tilvendingen fra varme til kulde.

Du kan enten gøre noget i stil med det jeg gør, eller hvis du har et tomt hønsehus kan du placere varmen og kyllingerne i det, gerne stadig med en balje som holder på varmen i det store kolde rum. Du kan stadig følge min fremgangsmåde, de er bare i et hønsehus i stedet.

Når de så er store nok til at komme lidt ud i verdenen, kan du lukke deres hønselem op nogle timer, mens du holder øje med dem osv. (som beskrevet herunder).

I det følgende kan du se, hvordan jeg gør det.

Det gør jeg:

Step 1:

Jeg bruger en murerbalje som hus, en lille plade som dør, og en sten for, da det er nemt og praktisk, hvis bare vejret er nogenlunde. (et lille kaninbur eller lign. kan også anvendes, hvis man lukker af for åbne vinduer, så der holdes på varmen).
Mine kyllinger bliver vandt til baljen allerede fra starten, da jeg bruger baljen til at have dem i som små. Der har de varmelampe, mad, vand og grit.

Læs mere om, hvordan du opdrætter kyllinger her eller hvordan det hele fungere med baljehusene her.

Step 2:

Når de bliver større, skærer jeg et smalt hul i baljen, så de kan gå ud i en lille går jeg har lavet indenfor. Har du et hønsehus klar som står tomt, kan du flytte baljen og varmelampen herud nu, men det kan også være i en garage, et staldgulv eller et rum inde i boligen. Der kan lægges plastik i bunden af gården, så det er nemmere at rengøre. Det kommer selvfølgelig til at svine, lugte og støve. Husk at der ikke må være rotter i det rum du vælger, da de kan tage livet af dine kyllinger, eller de kan overføre sygdomme.

Step 3:

Når kyllingerne så er omkring 4-5 uger, begynder jeg at tage dem ud i en lille “kravlegård”. Jeg bærer simpelthen hele baljen med ud, og stiller i gården et par timer til at starte med. Jeg henter også mad og vand.
Jeg øger tiden løbende hen over dagene, indtil de er varmefri. Dog med forbehold for dårligt vejr som meget regn, kulde og blæst. Den første dag holder jeg øje med dem hele tiden, hvis muligt. Til sidst er de ude en hel dag.
I sommervejr kan man ret hurtigt lade dem være ude en hel dag (jeg gør det allerede på dag 2-3).
Sørg for at de har skygge og sol i gården, så de selv kan vælge hvor de vil være.
Når først jeg begynder at tage dem ud om dagen, er det hver dag jeg har dem ude indtil de er varmefri (med mindre vejret er virkelig dårligt – kraftig regn/vind).

Allerede fra “kravlegårdsstadie” er det en god idé at placere gården op ad kyllingernes kommende flok. Jo før de kan vende sig til hinanden, jo bedre.

Du kan læse mere om, hvordan du sætter høns sammen i min vejledning “Sammenføring af høns”.

Husk at tænke på evt. rovdyr, der kan tage kyllingerne

Bor du et sted, hvor der er mange store fugle, kan du også risikere at skader, krager osv. tager kyllingerne, hvis de ikke er så store (sillekyllinger af stor race omkring 5-6 uger). Så hvis dette kan være et problem, sørg da for at have net over gården.
Husk et baljehus er ikke rovdyrssikkert!

Step 4:

Når kyllingerne er trygge ved at være ude på græsset, vender jeg baljen om, så den fungere som et lille hus. Når de er vandt til at gå ind i baljehuset, kan de også blive ude i lidt skarpere vejr (let regn og vind).

Når kyllingerne er varmefri kan de også blive ude om natten. Jeg plejer at holde øje med nattetemperaturen nogle dage frem. Forskellen fra det de er vandt til, og det der er udenfor, må ikke være for stor til en start.

Er dine kyllinger ikke vandt til en balje eller lign., så fortvivl ikke. Sørg for at komme dem ind i deres hus om aftenen og luk, så skal de nok vende sig til den.

Til en start skal du nok regne med, at du hver aften, skal ud og putte dem i seng, indtil de selv har lært at gå ind.

Fryser kyllingerne?

Vær opmærksom på om kyllingerne fryser.
Det kan godt være lidt svært at se, men hold øje med om de lidt febrilsk klumper sig sammen et lunt sted og måske maser de yderste sig ind i midten af klumpen igen og igen. læg mærke til om de ryster eller i sidste ende, om de taber sig.
Sørg for at kyllingerne har mad ad libitum, da det hjælper dem med at holde varmen. Herudover skal de både have vand og kyllinge-grit, samt mulighed for at vælge sol/skygge og læ.

Græs er vigtigt!

Når du tager kyllingerne ud i kravlegården er det vigtigt at de har græs fra starten (uanset om de har været vandt til at få klippet græs eller ej).
Græs er vigtigt for kyllingerne, som fra naturens side er vandt til at komme ud og spise græs allerede fra helt små med deres mor.
Hvis ikke de får græs, er der en større risiko for, at de ikke får dækket deres vitaminbehov, og erfaringer har vist mig, at de har større risiko for at få sygdomme som bl.a. stjernekiggeri (også kendt som wry neck på engelsk), hvor deres hoved begynder at sidde mærkeligt bagoverbøjet eller til siden.
Så sørg for de har græs!

Godt tilbehør til kyllinger:

Det bruger jeg når de er små:

Når kyllingerne er helt små, og frem til de skal lidt ud, bruger jeg en stor 90 L murerbalje til at have dem gående i. Jeg har en lille kyllingevandautomat på 1,5 L og et kyllingefodertrug med huller i låget. Derudover bruger jeg en varmelampe som hænger over baljen.
Derudover er det også rigtig vigtigt med kyllinge-grit som indeholder kul. Det er noget de spiser for at kværne deres mad og kullet hjælper med at holde deres mavesystem i orden.
Disse ting er gode og praktiske, og jeg har derfor samlet dem i en startpakke, så du også kan få glæde af det. Startpakkerne kan du finde her.

Det bruger jeg når de er teenagere:

Når de bliver større og begynder at komme ud (nogle gange lidt før, og det kommer også an på racen) skifter jeg fodertruget med huller ud til et fodertrug med bøjler i stedet. Her kan deres lidt større hoveder bedre komme til, og bøjlerne er med til at mindske madspild ligesom den med hullerne gør.
Ud over at de får en anden madbeholder skifter jeg også til en anden vandbeholder som kan indeholde mere vand, og som kan hæves fra jorden så de ikke fylder den med møg og bundmateriale hele tiden.
Jeg skifter også fra “kyllinge-grit” til “grit med kul til store kyllinger”.
I den anledning har jeg også lavet nogle startpakker specielt tilegnet de unge kyllinger (som jeg kalder teenager kyllinger). Der er flere versioner af dem, som du kan se her.

kyllinger i baljehus - hvordan sætter man høns sammen

Baljehus

Det er en god idé også at have en lille pind til dem derinde. Det kan bare være en gren der ligger nogenlunde stabilt. På den måde har de mulighed for at sidde på den om natten, og samtidig kan det løfte dem lidt op fra bunden, så de ikke bliver så kolde og fugtige. 

Du kan bruge en plade i bunden af baljen, men da den ikke altid passer til baljen i størrelsen, går den lidt ud under i hjørnerne. Dette kan bevirke at der kan suge vand ind i huset, hvis det regner meget. Det er derfor ikke en god idé at have halm eller spåner i bunden, da det bare holder på fugten. Du kan enten vælge at undvære strøelse helt, eller du kan bruge sand, men prøv dig lidt frem 🙂

Jeg er kommet frem til, at det faktisk virker bedst, at de bor på græsset frem for en plade. Græsset og jorden suger evt. væske der måtte komme og hønsene ligger blødere og det isolere bedre. Man skal selvfølgelig undgå mudder.

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Dette indlæg har 4 kommentarer

  1. Nynne Liv Sommer

    Jeg elsker at følge mine søde små kyllinger og da det er første gang har det været altafgørende med din hjælp og støtte hele vejen igennem Maria. Du har været der fra dag 1 og det skal du have STOR tak for
    Jeg glæder mig til de kan komme ud i deres nye hønsehus

    Jeg ville gerne skrive en anmeldelse på trustpilot……. men det er altså ikke lige ligetil når man er mig
    Jeg vil til hver en tid anbefale Silkehaven.dk

    De bedste hilsner Nynne Sommer

    1. Maria

      Hej Nynne.
      Tusind tak fordi du deler din mening med os alle sammen her på siden.
      Jeg håber det bedste for dig og dine dunede venner
      Mvh Maria fra Silkehaven

  2. Kirsten

    Det var gode råd

    1. Maria

      Hej Kirsten.
      Det er jeg glad for at høre.
      Mvh Maria fra Silkehaven

Skriv et svar