Pasning af kyllinger - Sådan gør du:

Pasning af kyllinger kan godt være lidt uoverskueligt, hvis du ikke har prøvet det før. Daggamle kyllinger skal have et sted at være, hvor de er skærmet for træk, og der er en varmelampe eller en “kyllingemor” (varmeplade) de kan varme sig under. Vælger du varmelampen, skal der være mellem 33 og 35 grader C lige under den. Vælger du derimod en “kyllingemor”, som er en varmeplade på ben, skal du stille den, så kyllingerne kan ligge ned under den og stadig få varmen. Kyllingerne må ikke kun kunne få varmen når de står op. Stil den så undersiden af pladen passer ca. i kyllingernes ryghøjde. Jeg indstiller gerne den bagerste del af pladen lidt lavere end den forreste. På den måde kan de selv vælge hvor de vil ligge ift. højden. Husk at den alligevel skal indstilles løbende, som kyllingerne vokser. Kyllingerne skal have varme til omkring 6-8 ugers alderen.

Uanset hvilken varmekilde du vælger, så kan du normalt også se/høre på kyllingerne, om forholdene er i orden. Kyllingerne har det med at pippe meget højt og gennemtrængende, hvis der er noget galt.

Varmelampe: Ligger kyllingerne klumpet sammen lige under varmelampen hele tiden, så er det for koldt og du må evt. sætte lampen længere ned, eller flytte kyllingerne og lampen til et varmere sted.
Kæmper kyllingerne for at komme væk fra midten af varmelampen, er det derimod for varmt.

Husk at det er vigtigt, at kyllingerne har plads nok til, at de kan fjerne sig lidt væk fra varmekilden.

Se til kyllingerne flere gange om dagen, og sørg for de har alt, hvad de skal bruge, ikke har væltet vandet eller fyldt det med strøelse, og at de generelt er glade og tilfredse.

I kyllingernes første levetid (1 uge 14 dage) er det vigtigt, at du tjekker dem bagi. Der har det nemlig med at hobe sig afføring op, som størkner. Det kan let proppe helt til, hvilket gør det umuligt for kyllingen at komme af med afføringen, og fjernes det ikke, kan kyllingen dø en meget pinefuld død! I naturen er det noget hønemoderen tager sig af.

Det skal du bruge...

Kyllinger skal have startfoder de første 8 uger (ad libitum), hvis ikke andet er anvist. Vær dog opmærksom på, at følge de anbefalinger der står på den mad du køber til dem. F.eks. står der på mit startfodder, at de skal have det de første 28 dage, for derefter at gå over til voksefoder osv. Sørg for at stille foder og frisk vand uden for varmekildens rækkevidde.

I bunden kan du bruge f.eks. sand/grus, spåner eller anden hakkelse mv.. Jeg bruger for det meste hampstrøelse, som jeg køber i store pakker til heste eller strandsand.

Ud over frisk vand, startfoder, varme og strøelse, er det også vigtigt, at de får noget sand/grus også kaldet grit. Det bruger de til kråsen, så de kan kværne deres mad. Hvis du vælger et andet underlag end grus, skal du sørge for, at supplere med grus. Find noget der er ret fint (ligesom f.eks. bakkegrus, ca. 0-4 mm). De skal jo gerne kunne spise det, men det skal også kunne kværne maden). Prøv dig lidt frem. Jeg er begyndt at bruge grit til undulater, som kan købes hos dyrehandleren.

Oversigt:

Pasning af kyllinger fra 8-20 ugers alderen: Kyllingerne lever primært af voksefoder. Der kan dog stadig gives grønt, korn og evt. køkkenaffald som supplement, hvis man ønsker. 

Pasning af kyllinger fra 20 ugers alderen: Kyllingerne gives fuldfoder/æglægningsfoder med suplement af grønt og evt. køkkenaffald. Korn begrænses nu til et minimum. Samtidig skal du nu sørge for, at de kan komme til skaller. Det har bl.a. til formål at styrke deres æggeskaller. Det er ikke noget de spiser ret meget af.

Nu er dine små søde kyllinger blevet til store voksne høns!

Husk, hvis det er de første høns du har, at give dem alt, hvad de har brug for. Såsom f.eks. redekasser, sandbad og meget andet.

Plan over de første uger:

Her er en plan over de første uger i deres liv. Du kan her se hvad du skal være opmærksom på under vejs, samt hvad du kan gøre.

Husk dog lige på, at alle høns og racer er forskellige, så føler du at dine kyllinger kan klare at du rykker lidt på det ift. ugerne, kan du endelig prøve det.

Jeg har i denne beskrivelse taget udgangspunkt i silkehøns, da det er det jeg har mest erfaring med.

Når det gælder silkehøns, så kan det være en god idé, hvis man gerne vil have mest held med at få dem til at sidde på pind, at man introducere dem for pinde, allerede fra de er helt små. Man kan lægge en lille gren ind til dem, som ligger nogenlunde stabilt i bunden. Efterhånden som de bliver større, kan man udskifte den med en større og lidt højere. Husk dog på at silkehøns godt kan lide lave siddepinde ift. andre hønseracer.

Uge 1 - 2:

Kyllingerne vender sig til tilværelsen, varmer sig og vokser sig større, ved at spise startfoder. De bliver mere og mere livlige hen mod slutningen af ugen.

Det kan være en god idé at kigge kyllingerne efter i numsen for at se, om de har tørret afføring siddende. Det kan nemlig føre til, at en kylling ikke kan komme af med afføringen og risikere dermed at dø. Har dine kyllinger tørret afføring siddende, kan det blødgøres med et fugtigt stykke køkkenrulle og forsigtigt pilles af. I naturen tager hønemoderen sig af det.

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade. Husk at justere varmekilden op, så den passer til kyllingerne når de vokser.

Uge 3:

I 3. uge kan du så småt begynde, at give dine kyllinger klippet græs. Det skal klippes fint, ligesom purløg på din æggemad. Du kan også servere andet grønt som de så selv skal flå i lidt mindre stykker. Det grønt der ikke bliver spist, skal fjernes.

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade. Husk at stille varmekilden op, hvis nødvendigt.

Uge 4:

Nu kan du give fintklippet grønt i større mængder, og hvis du synes kyllingerne ser store nok ud, kan du begynde at give hele korn (dog stadig knækkede majs).

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade. Husk at stille varmekilden op.

Mine kyllinger starter med at være i en balje eller en plastikkasse, med en varmekilde. Når de så bliver for store, skærer jeg et hul i baljen og laver en lille gård til dem, som de kan gå ud i. Dette foregår stadig indendørs, i en stald, garage eller lign.

Uge 5:

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade.

Nu kan dine kyllinger begynde at komme ud i en voliere. Sørg for, at de selv finder ud. Så kan de også selv finde ind under varmen igen. Hold lige øje med dem i starten, så du er sikker på, at de selv kan finde helt ind under varmen. Du kan også vente med at sætte dem ud til de er varmefri, hvis du ikke har mulighed for at have varmekilde i dit hønsehus, eller der hvor du skal have dem gående.

Nu hvor de kan komme lidt ud i det fri, tager jeg gerne baljen med åbningen med ud på græs, og stiller den i en lille gård, lavet af kyllingetråd. Her kan de så vende sig til at være ude. Jeg starter med et par timer den første dag og kan så forlænge tiden hver dag, an på hvor varmt det er i vejret.

Har du en eksisterende flok, som du gerne vil have kyllingerne til at gå sammen med, er det en god idé at lave kyllingegården op ad, eller inde i deres hønsegård. På den måde kan du allerede begynde at vende dem til hinanden.

Uge 6:

Så er dine kyllinger ved at være varmefrie. Sørg for at være helt sikker, før du fjerner deres varmekilde, og er det meget koldt om natten, bør du lige vente lidt endnu.

Kyllingerne er nu ved at kunne være ude hele dagen. Baljen med åbningen vendes på hovedet, og der lægges en plade som bund. Denne kan nu fungere som et lille hus.

Når temperaturen er til det, kan kyllingerne blive ude om natten. Der kan bruges en mindre plade eller lign. som dør til åbningen og en sten kan stilles for, til at holde den lukket om natten.

Uge 8:

Nu skiftes der fra startfoder til voksefoder. Denne overgang sker ved, at blande ca. halvt start- og halvt voksefoder de første 2-3 uger.

Hvis muligt kan kyllingerne nu sættes sammen med den eksisterende flok, eller komme ind i deres eget hønsehus.

Der sættes sovepinde op, så de så småt kan vende sig til dem.

Er det et godt indlæg?

Klik på et hjerte for at rate indlægget!

Gennemsnitlig bedømmelse 4.5 / 5. Antal stemmer: 40

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Vi er kede af, at du ikke var tilfreds med indholdet.

Lad os gøre indholdet bedre!

Fortæl os hvordan vi kan gøre indholdet bedre!

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Dette indlæg har 10 kommentarer

 1. Maria Nytell

  Hej! Jeg har præcis købt mine første “varmefrie kyllinger” på 7 uger da ingen af mine høns skrukker og jeg ikke har nogen hane. Jeg tidligere kun haft kyllinger med hønemor men den her guide var super, nu hvor jeg selv skal være “mor”… Det er gået fint at sætte de små sammen med de store høns men de har også meget plads så jeg tror at det har hjulpet på det. Jeg lavede dog fejlen at lade kyllingerne gå ud i en ikke overdækket hønsegård og en blev spist af en krage ;( Men nu er det net på og de ser ud til at trives. De store høns er lukket inde sammen med de små i hønsegården + hønsehuset til de har lagt dagens æg i redekasserne. Så bliver de store lukket ud i haven og de små må blive i hønsegården til de er store nok at klare et krageangreb…

  1. Maria

   Hej Maria.
   Jeg er glad for at høre, at vejledningen har været til gavn for dig 🙂
   Det var da noget værre noget med den kylling der blev taget!
   Det er rigtigt, at det hjælper med sammensætningen, når der er masser af plads. Jeg tror jeg laver en vejledning i det også.
   Mange hilsner Maria fra Silkehaven

 2. Jørgen Wenzelsen

  Hejsa.
  Synes det er så godt det hele. Har ruget kyllinger ud i en del år nu, men synes at det er værd at læse igen og igen. For hele tiden nye fiduser hver gang jeg læser det.
  Mvh
  Jørgen

  1. Maria

   Hej Jørgen 🙂
   Tusind tak for din feedback. Jeg er meget glad for at høre, at min vejledning er noget du kan bruge til noget 🙂
   Fortsat held og lykke med det hele.
   Mvh
   Maria fra Silkehaven

 3. Sofie

  Hejsa.
  Vi har meget glæde af dine fine gennemgange. Vi har ikke før ruget kyllinger ud og har gennem dine tips fået god info til at tage os godt af dem.
  1000tak for det!
  Hilsner Sofie

  1. Maria

   Hej Sofie.
   Det er jeg virkelig glad for at høre!
   Tusind tak fordi du skrev, og fortsat held og lykke med de små.
   Mvh Maria fra Silkehaven

 4. Birgithe Vibe Larsen

  Ja dejligt med info, og en uge guide, luge hvad min datter og jeg har brug for, henter 8 daggamle sikker i dag .
  1000 tak mvh Birgithe og Camille

  1. Maria

   Hej med jer.
   Dejligt at høre. Held og lykke med de små nye.
   Mvh Maria fra Silkehaven

 5. Caroline

  Hejsa, super god og læring info!
  Jeg har dog en kylling, jeg ikke ved, hvad jeg skal stille op med. Den er blot nogle få dage gammel og kan hverken stå eller gå særlig godt. Dens ben stritter lige frem under den, og det ligner mest af alt, at den sidder ned?
  Den siger ofre høje utilfredse lyde(måske fordi den pt. er alene?), men jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg gør galt.

  1. Maria

   Hej Caroline.
   Jeg har også sendt en besked direkte på din mail, da det hastede, men nu skriver jeg også her, så andre måske også kan få gavn af det.
   Det lyder som om det kunne være noget med spagatben, men det er svært, når man ikke kan se den.
   Du kan læse min vejledning om spagatben her på siden også.
   Den pipper gennemtrængende fordi den ikke har det godt. Den kan både mangle mad og vand, fordi den ikke kan gå optimalt.
   Hvis du ikke kan gøre noget for den, og det ikke bliver bedre, ville jeg aflive den.
   Håber den klare det.
   Mvh Maria fra Silkehaven

Skriv et svar