Udrugning af kyllinger - én måde at gøre det på!

Udrugning af kyllinger i rugemaskine kan gøres på mange forskellige måder, og hver avler har helt sikkert deres helt egen måde at gøre det på, som de mener er den rigtige, men vi skal jo alle starte et sted. 🙂

Da jeg selv er ret ny i denne verden, har jeg spurgt mig frem hos en garvet avler. Her skriver jeg lidt om, hvad jeg har lært, og hvordan jeg prøver at gøre det.

Hent en manual på netop din rugemaskine om muligt på nettet, og vær forberedt på at der helt sikkert står, at du skal bruge tilsætning af fugt. Det er op til dig, om du vil følge det, eller køre uden fugt. Jeg ruger uden tilsætning af fugt, hvis muligt, men vælger du f.eks. at stille maskinen i stuetemperatur, er det nødvendigt med tilførsel af fugt.

Det jeg skriver om udrugning af kyllinger i rugemaskine herunder, er altså primært udtænkt efter de rugemaskiner jeg har. Det er motorrugemaskiner med ventilator og en vendemotor, der automatisk vender æggene. Har din ikke de samme forudsætninger, vil jeg foreslå dig, at følge manualen til din maskine.

I bunden har jeg lagt en tidslinje, som du kan følge dag for dag, under udrugningen, uanset hvilken maskine du bruger.

Hvis du er interesseret, kan du også læse vores vejledning i, Hvordan du lyser æg, og  hvordan du passer kyllinger.

Unboxing af Real 49 rugemaskine:

Review af Real 49 rugemaskine:

Udrugning af kyllinger i Real 49 rugemaskine:

Billeder fra udrugning af Kuld 1 2019:

Overblik over to udrugninger fra 2019:

Er det ikke bare at putte nogle æg i maskinen, og så vente 21 dage?

Mange nybegyndere (og andre) tror fejlagtigt at det at udruge kyllinger i maskine groft sagt, bare er at putte nogle æg i maskinen og så vente 21 dage, (jeg selv inklusiv). Det er først når man selv prøver det, at man virkelig finder ud af, hvor kompleks en proces det kan være.

Nu har jeg selv udruget kyllinger i maskine, i efterhånden nogle sæsoner. Jeg har brugt lidt forskellige maskiner.

  1. En fuldautomatisk (når man påmonterer den automatiske vendemotor) rugemaskine kaldet “Madam blå” til 24 hønseæg med termometer. Det er den jeg har startet med, og den jeg har lavet den oprindelige beskrivelse fra avler over.
  2. Og en fuldautomatisk “Kinamodel” til 48 æg med automatisk temperaturstyrring, luftfugtighedsmåler, dagsnedtælling og andet digitalt tingel tangel. (Den gik jeg væk fra, da den var alt for ustabil)
  3. Endelig fik jeg råd til at købe en fuldautomatisk trærugemaskine til 130 æg. Den er fantastisk stabil, og virker bare. Hvis du er mere seriøs omkring din avl, så spar sammen til sådan en, det vil du ikke fortryde. De fås i mange størrelser.
  4. Fuldautomatisk Real 49. Den fås også i 12 og 24 ægs. Det er en fantastisk maskine for nybegyndere så vel som øvede. Den er god og stabil, og så har den tilførsel af vand udefra, som gør det hele meget nemmere og bedre for kyllingerne. Du kan se min Real 49 unboxing, og en total gennemgang af hvordan man kan udruge kyllinger i den her. 

Konklusionen er...

Én ting er sikker. Der er meget forskel på, hvilken maskine du bruger, og ligesom med meget andet i livet, så lærer man den mere og mere at kende, jo flere gange man bruger den.

Derfor var min overgang til den noget mere digitale “Kina” rugemaskine, heller ikke helt uden problemer 😉

Lad være med at stol blindt på de top tunede digitale modeller!

Da jeg fik min nye rugemaskine til 48 æg, som viser målingerne digitalt, tænkte jeg ikke over, at den rent faktisk kunne vise forkert… De to første udrugninger i den mislykkedes, og jeg var tæt på at opgive “den dumme maskine”! Du kan læse noget mere om mine oplevelser med den her.

Det tredje forsøg kom der faktisk ni kyllinger ud af (kuld 5), men først på dag 23, og tre af dem døde inden for den første uge. Men nu havde jeg nogle flere ting at gå ud fra for at finde fejlen.

Så efter en hel masse fejlfinding, fandt jeg frem til, at ventilationen i den ikke var god nok, der hvor den stod, og så tjekkede jeg temperaturen med et lille tjektermometer. Her var så den største fejl – Selvom temperaturen på displayet viste 37,7 så var der kun omkring 35 grader i maskinen!

Heldigvis kunne man kalibrere temperaturen på den. Altså indstille den så den passer overens med tjektermometeret.

Næste kuld jeg udrugede i maskinen (kuld 7), kom der 29 kyllinger ud af 33 befrugtede æg!

Den viste sig dog efterfølgende at være meget ustabil, så jeg skilte mig af med den igen, og købte i stedet en Real 49 rugemaskine.

Jeg kan ikke anbefale at man køber billige “Kina” modeller.

13 steps til udrugning af kyllinger:

  • Information

    Udrugning af hønseæg tager normalt 21 dage. Temperaturen skal være mellem 37,5 - 37,9 grader C. Jeg udruger med en luftfugtighed på 30-40% frem til 18. dagen, derefter 60-70%.

  • Indsamling af rugeæg

    Rugeæg indsamles inden og op til at maskinen skal sættes i gang. Der indsamles det ønskede antal, og æggene puttes i maskinen af én gang. Rugeæg kan indsamles/opbevares i op til 14 dage, herefter bliver chancerne for klækning forringede.

  • Klargøring af rugemaskinen

    Din rugemaskine skal være ren og disinficeret inden du bruger den. Evt. bakterier kan udvikle sig og forringe chancerne for klækning. Du kan rengøre din rugemaskine med klorin indvendigt og en blød opvredet klud med lunkent vand udvendigt. Derefter tørres den og desinficeres. Man kan finde midler specielt til dette formål på nettet. Det jeg bruger sprayes på og inventaret kan dyppes i blandingen. Derefter skal det hele lufttørre. Regn med at det godt kan tage en dags tid, før det er helt tørt.

  • Opstilling af rugemaskinen

    Stil maskinen på en plan flade i et køligt men frostfrit rum, hvor temperaturen ikke stiger for meget pga. lysindfald fra et vindue. I snit gerne omkring 18 grader C. Det vigtigste er at temperaturen er nogenlunde jævn. en må ikke stå i direkte sollys. Du kan også vælge at have den indenfor, men står den i stuetemperatur, skal der mulighvis anvendes fugt for at æggene ikke bliver for udtørrede. Sørg også for at stille den på en hård flade der stor nok til maskinen. Nogle maskiner har ventilationshuller i bunden, og de skal holdes fri.

  • Før du sætter i gang

    Tænd maskinen og lad den være tændt i 1-2 døgn, før du lægger æggene i. Har dine rugeæg været opbevaret et andet sted end der, hvor udrugningen skal foregå, er det en god idé at tage æggene ind (hvor rugemaskinen er), en dags tid før de skal i maskinen, så de kan afklimatisere. Det har man for det meste, da rugeæggene skal stå koldere og mørkt, ca. 10-15 grader.

  • Temperatur & luftfugtighed

    I maskinen skal der være mellem 37,5 og 37,9 grader Celsius. Har du et indvendigt termometer, så sørg for at du kan aflæse det udefra igennem ruden. Det samme gælder for et hygrometer, hvis du bruger sådan et. Jeg udruger med en luftfugtighed på 30-40% fra dag 1-18 og så tilfører jeg fugt, så den ligger på 60-70% de sidste tre dage.

  • Tilførsel af vand

    Hvis din luftfugtighed er for lav, kan du tilføre vand. Mængden af vand er ikke afgørende, men overfladens størrelse er det der tæller. Har din rugemaskine flere huller til vand, så start med at prøve dig frem med at fylde et. Er overfladen på de indbyggede beholdere for store, kan du prøve at stille et æggebæger ind (hvis muligt) og se, hvor du rammer. Gå derefter op eller ned i overfladestørelse så du rammer nogenlunde. Luftfugtigheden stiger lidt, når du får æggene i. Sørg for at tilføre vand løbende så luftfugtigheden ikke svinger for meget. Det er en god idé at finde en beholder til vandet der går lige ned i siderne. På den måde bliver vandoverfladen ikke anderledes jo længere ned den kommer. Formålet med at give ekstra fugtighed i en rugemaskine er at forhindre overdreven udtørring af den naturlige fugtighed i ægget - derfor er det umuligt at give nogen fast indikation for, hvor meget fugtighed der skal gives. Det er her muligt, at holde øje med luftblæren i æggene, når du lyser dem. Er luftblæren for stor, er luftfugtigheden for lav, og der bør fyldes vand på med et større overfladeareal. Jeg bruger ikke vand før på 18. dagen, hvis jeg kan undgå det. Du kan se en tegning af ægget med størrelser på luftblærer i vejledningen om lysning af æg, som du bl.a. finder i bunden af siden her.

  • Ilægning af æg

    Når temperaturen i maskinen er stabil, kan du lægge æggene i. Når du skal placerer æggene i maskinen, er det vigtigt, at vende spidsen let nedad uden at presse dem ned. Hvis det er en maskine med stående æg, så stilles de med spidsen nedad. Vær forsigtig for de kan ikke tåle selv små stød. Husk at have handsker på, så du ikke stopper overfladens små porer med dit sved. Det er en god idé at skrive dato på den ene side af ægget og lave en streg eller et kryds på den anden. På den måde kan du følge med i at de er vendt som de skal (Hvis du ellers kan se dem). Har du forskellige æg i, kan du også lave forskellige tegn i stedet for streger. Det vil mindst tage 2-3 timer, efter at maskinen er varm, inden æggene har samme kernetemperatur som denne. Åben ikke maskinen før 5-7 dagen, hvor æggene skal lyses (med mindre du skal fylde vand på - åben da kun ganske kort og ha' vandet klar inden) Brug helst lunt vand.

  • Vending af æg

    Æggene skal vendes én gang den anden dag og to eller tre gange daglig fra 3. til 18. dag. Husk æggene skal ikke vendes de sidste tre dage under klækningen. Har du en maskine med automatisk vender, er det kun et spørgsmål om at tænde og slukke den på de rigtige tidspunkter, eller evt. at tænde venderen med det samme og lade den køre til dag 18. Har du derimod ikke en automatisk vender, skal du selv vende æggene, og jeg tænker, at det er bedst at følge din manual og bruge den fugtmængde der står der, for at det overhoved kan lade sig gøre.

  • Lysning af æg

    Æggene skal lyses for at se om de udvikler sig som de skal. Dette gøres på 5. - 7. dagen og igen på 18. dagen. Man kan også lyse på 14. dagen, men jo oftere du lukker op, jo større er risikoen for at skade æggene (med mindre du kører med meget høj fugtighed under hele udrugningen). Jeg har lavet en separat vejledning til dig om, hvordan du lyster æg, og hvad du skal kigge efter mm. Den kan du finde under vejledninger eller i bunden af denne vejledning.

  • Klækning af kyllinger

    Kyllingerne klækker på 19. - 22. dagen. Hvis de har haft det varmt klækker de tidligt, og hvis de har haft det koldt klækker de sent. Noter hvornår den første kylling klækker, da der max må gå 3 døgn før de kommer ud af maskinen (men helst kun 2). De har "madpakke" med fra ægget til de første dage, og spiser ikke noget i de dage. Hold derfor øje med dem for at se, hvornår de starter med at komme ud. Du må ikke lukke op for maskinen under klækningen fra dag 18 og frem til de er klar til at komme ud. Hvis det er nødvendigt at få dem ud fordi der er gået 3 dage fra den første kom, og der stadig er nogle der klækker, er det selvfølgelig en anden sag. Men så vidt muligt undgå at åbne før de er klar alle dem der er kommet.

  • Kyllingerne tages ud

    Kyllingerne skal være nogenlunde tørre før de må komme ud. Hvis de skal ud i et koldere rum end stuetemperatur, er det vigtigt at de er helt tørre. Du må dog max vente 3 døgn fra den første kylling er klækket, da de kun har "madpakke" med fra ægget til de første dage. De kan nu komme over i en "kyllingemor" som er klargjort til dem. Her skal de have en varmekilde (lampe eller plade), vand, startfoder og grit (kyllingegrit - det kan du også købe hos mig). Hvis du vil lægge dem under en skrukhøne, kan dette med fordel gøres indenfor de første 3-4 dage. Jo før jo bedre, så er der størst chance for at hønen tager i mod dem.

  • Slutrengøring

    Når kyllingerne er fjernet fra maskinen og kommet over i deres nye hjem, kan du gå i gang med slutrengøringen. Maskinen slukkes, skallerne, uklækkede æg og evt. døde kyllinger fjernes, og maskinen vaskes af i klorin. Det er nemmest at gøre med det samme, så afføring mm. ikke sætter sig for godt fast.

Tidslinje over udrugning af kyllinger i rugemaskine:

Dag -1
Dag -1

RUGEMASKINEN TÆNDES

En dag eller to før du vil lægge æggene i rugemaskinen, skal maskinen startes. Husk maskinen skal være ren.
I denne sammenhæng, er det en god idé at hente rugeæggene ind, så de ligger i samme rum som rugemaskinen. På den måde for de også en lidt højere temperatur, og en blødere overgang til den varme rugemaskine.

Dag 0
Dag 0

ÆG LÆGGES I RUGEMASKINEN

Når du er sikker på at temperaturen er stabil i rugemaskine, kan du lægge æggene i. Noter dato og tidspunkt. Skriv evt. dato på æggenes ene side og lav et kryds på den anden side med blyant.

OBS: Hvis du har automatisk vuggevender/æggeholdere der vugger æggene fra side til side, kan det være brugsanvisningen beder dig om (og det er også nemmest), at tænde for venderen allerede nu!

Dag 2
Dag 2

VEND ÆGGENE

Så skal æggene vendes  ½ omgang (Hvis ikke du allerede har sat gang i vendemotoren).

Dag 3
Dag 3

AUTOMATISK VENDER

I dag skal den automatiske vender sættes til (Hvis ikke det allerede er gjort fra dag 0). Den skal vende æggene ½ omgang et par gange om dagen eller mere frem til den 18. dag.
Hvis du har et hygrometer (og der er plads til det i maskinen), så kan du holde øje med fugtigheden, og hvis den bliver for lav, må du løbende tilføre fugt.

Dag 5-7
Dag 5-7

LYSNING AF ÆG

På 5. til 7. dagen kan du lyse æggene, og se hvilke der er befrugtede og i gang med at vokse sig til en kylling. Dem der ikke er, eller er døde tages fra. Dette gøres om aftenen når det er helt mørkt.
Så nu er det bare at vente!
Husk dog at fylde vand på undervejs, hvis dette er nødvendigt. Hurtigt op og i.

Dag 18
Dag 18

KLARGØRING OG LYSNING

Så kom 18. dagen! Nu skal æggene igen lyses for at se, om der er nogle kyllinger inden i. Dem der er døde undervejs, skal tages fra. Der hældes vand på en sidste gang (hvis der bruges dette), og den automatiske vender tages fra. Skillerummene fjernes på nær et, der lægges ned i revnen i gulvristen for at lukke hullet (Madam blå rugemaskine). Hvis din maskine har vugger med stående æg, tages disse ud og æggene lægges ud i bunden af maskinen. Hvis det er en trærugemaskine med bakker, skal æggene lægges over i en klækkebakke.
Nu skal kyllingerne bare have fred til at komme ud...

Dag 20
Dag 20

MÅSKE, MÅSKE IKKE

På den 20. dag kan du være heldig, at der kommer kyllinger. Selvom det egentlig først rigtig er på 21. dagen, så kan de godt komme lidt før, hvis de har haft det lidt varmt. Husk ikke at blive ivrig og lukke op til maskinen. Den skal forblive lukket nogle dage endnu! Noter tidspunkt for den første kyllings klækning.

Dag 21
Dag 21

SÅ KOMMER KYLLINGERNE

Så blev det tid til at kyllingerne kommer ud (hvis de ikke allerede er begyndt). Husk at de skal blive i rugemaskine indtil de er helt tørre. Dog max. indtil tre døgn fra den første kom ud af ægget.

Dag 22-23
Dag 22-23

LUK KYLLINGERNE UD

Nu er det tid til at tage de kyllinger op, der er klækket og overlevet. Hvis der er mange der er døde i forsøget på at komme ud, kan det skyldes at forældredyrene ikke har været gode nok. Kyllingerne skal nu over i en forberedt "kyllingemor", som er et sted med varmelampe eller -plade samt, mad, vand og kyllinge-grit (kan fås i shoppen).
Se vores vejledning i, hvordan du passer kyllingerne her.

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Dette indlæg har 9 kommentarer

    1. Maria

      Mange tak for responsen Helen.
      Det er jeg glad for at høre.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  1. jane

    Jeg har lige fået en hane til mine høns og en rugemaskine og synes din beskrivelse gør det lidt mere overskueligt for en nybegynder. Tak.

    1. Maria

      Hej Jane.
      Det glæder mig, at du kan bruge min vejledning. Tak for din feedback, og god fornøjelse med det.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  2. Anette Reinholdt

    Har stor glæde af din sider med udrugning af kyllinger på maskine.
    Har gang i min 3’die udrugning på en ny maskine til 16 æg. Æg blev lagt i maskinen onsdag den 20. april kl. 18.
    Lyste på 18 dagen (i søndags) og tog 2 æg fra, som hel sikkert var tomme.
    Har tørruget til dag 18, hvor æg blev lagt i klækkebakken, og jeg tilførte fugt. MEN fugten kommer ikke over 45 på mit hygrometer – kalibrerede det om i går.
    Nu er der så flere æg 3-4 stykker, som er begyndt at klække i dag på dag 20.
    Skal jeg bare satse på, at det går godt, trods den lave fugt?

    1. Maria

      Hej Anette.
      Det glæder mig at høre!
      Ja, hvis de er i gang med at klække, er det godt, så bare lad den være. Hvis du begynder at åbne for den nu, forsvinder fugten jo bare yderligere, og så kommer der måske ikke nogen overhovedet.
      Mvh Maria fra Silkehaven

      1. Anette Reinholdt

        Tusind tak for svar.
        Ser ud til, at maskinen fungerer til UG, trods det lave fugtniveau i starten. Det steg så hver gang, der klækkede et æg. I går på dag 20 klækkede 4 æg.
        Jeg stod op til 7 kyllinger her til morgen på dag 21 og yderligere 2 er kommet ud, og der er stjerner i yderligere 4 æg!
        Fugtigheden er nu meget høj – omkring 90, men håber det går.

  3. Chris Thomsen

    Super hjemmeside som jeg bruger igen og igen. Den er super.
    Jeg samler oplysninger overalt på nettet men de fleste er faktisk herfra. Efter mange år med kyllinger kan jeg se få forskelle på min metode og din,
    Jeg skruer ned til 37,2 på dag 18.
    Tak for siden
    med venlig hilsen Chris

    1. Maria

      Hej Chris!
      Tusind tak for dine pæne ord! Det glæder mig at du finder mine sider nyttige.
      Mvh Maria fra Silkehaven

Skriv et svar