Hvordan lyser man æg?

Hvordan lyser man æg? Har du planer om at prøve lykken med udrugning af kyllinger i en rugemaskine (se også vores vejledning om det), eller måske har du en skrukhøne, som du gerne vil lægge nogle æg ind under? Det at lyse æggene er en rigtig god og vigtig del af at udruge kyllinger, uanset hvilken metode du bruger. Så, hvordan lyser man æg? Og hvad skal man kigge efter? Det ser vi bl.a. nærmere på i denne vejledning. Du kan også se min komplette begynderguide til lysning af rugeæg herunder. Velkommen til 🙂

Afspil video om lysning af rugeæg - begynderguide
Herunder ses et æg, lyst på 6. dagen, hvor der tydeligt er et lille foster der svømmer rundt inden i.

Hvorfor lyse æg?

Først skal vi lige se på, hvorfor det er smart at lyse sine æg, og hvorfor vi gør det.

Grunden til at man lyser sine æg, er at man ved at kigge ind i ægget, kan bedømme om der er et foster, samt hvordan det har det.

Du kan sammenligne det lidt med en ultralydsscanning af en gravid kvinde. Vi vil gerne se, hvordan det går med det lille kyllingefoster (eller andet fjerkræ).

Nogle fostre har det godt (forhåbentlig de fleste), nogle er måske døde, og andre æg er ubefrugtede.

Når vi lyser æggene første gang på 5.-7. dagen, er det for at konstatere om der er noget liv. De æg der ikke er liv i, hvad enten de er døde eller ubefrugtede, bør fjernes. Dette gælder for rugemaskiner såvel som æg under skrukhøns. De efterfølgende lysninger kigger vi også efter liv, og ser hvordan de små fostre udvikler sig. Igen fjernes æg med døde fostre.

Vi fjerner æggene for, at de ikke forpester de andre æg, og ødelægger chancen for, at de kan klække. 

Afspil video om hvorfor er det vigtigt at lyse rugeæg

Hvornår lyser man æg?

Herunder kan du se de gange der kan lyses.
Du kan også se en detaljeret tidslinje over hele processen her.

  • 1. gang (5. - 7. dagen)

    Første gang der lyses er på 5. - 7. dagen. Her kigges efter liv. Æg der er ubefrugtede og æg med døde fostre tages ud. Skriv evt. et ? på dem du er i tvivl om, og læg dem tilbage i maskinen/under hønen.

  • 2. gang (14. dagen)

    2. gang er mere frivillig. Du skal overveje om dine kyllinger vil have godt af, at du åbner ned til dem. Hvis ja, så kigges der efter om nogle af de befrugtede æg skulle være døde, og evt. efter om dem man var i tvivl om ved sidste lysning, er blevet mere tydelige. Der kan også kigges efter om luftblæren har den rigtige størrelse. Æg uden liv tages ud.

  • 3. gang (18. dagen)

    Tredie gang du lyser, er lige inden du lægger æggene til klækning. Her tjekkes igen efter om fostrene ser levende ud, og evt. om luftblærerne har den rigtige størrelse. Æg med døde fostre tages væk. Resten af æggene lægges til klækning.

Afspil video om hvornår bør man lyse rugeæg

æg under skrukhøns

Som fortalt i forrige afsnit, er det en god idé at fjerne de æg der ikke er liv i. Det gælder også for æg der ligger under en skrukhøne. Men hvorfor bør man egentlig det, for det gør de jo ikke selv? Måske ikke, men der er flere gode grunde til at gøre det. 

Ud over at fjerne de døde æg, så de ikke forpester de andre, så er det min erfaring, at det er smart at gøre af andre grunde.

Ved at lyse æggene og fjerne de æg der ikke dur, får du et overblik over, hvor mange kyllinger der er på vej. Samtidig formindsker du risikoen for, at hønen kommer til at skubbe et æg med et levende foster ud, så det ikke får varme, og dermed dør.

Jeg har gang på gang oplevet, at der pludselig ligger et æg ved siden af, som så er helt koldt, og må smides ud. Ofte med et foster i. Risikoen for dette bliver mindre jo færre æg du har under hende. Det har selvfølgelig også stor betydning, at hun ligger i en god rede, hvor æggene ikke triller så let ud.

Andre gange har jeg oplevet, at hun ligger i 21 dage (eller mere) på det der viser sig at være primært ubefrugtede æg. Det er også rigtig øv, og det kan undgås ved at lyse æggene.

Afspil video om sådan lyser man rugeæg med en lommelygte
Afspil video om sådan lyser man rugeæg med en mobiltelefon

Fremgangsmåde

  • Ha' tingene klar

    Det er vigtigt at du, før du lukker op til æggene, har de ting klar du skal bruge. Du kan bruge en lille lommelygte med et smalt lysfelt, eller du kan købe en speciel lygte, der er lavet til det, også kaldet en æggelyser. De findes i mange modeller. Den jeg har her, er en stående version, så jeg kan tage billeder af det. Men en håndholdt, er også helt fin. Prøv dig evt. frem med en lygte, før du køber en der er lavet til det.

  • Husk handsker

    Tag handsker på inden du lukker op til æggene, hvis muligt. Sørg i hvert fald for, at have handsker på, når du rør ved æggene. Ellers sætter du sved af på dem, som lukker æggets porre. Sidder der for meget snask og sved på ægget, kan ilten ikke trænge ind, og kyllingen vil dø under udrugningen.

  • Mørklægning

    Når du lyser æg, er det vigtigt at du gør det i et mørkt rum, for at kunne se bedst muligt, og dermed få det bedste resultat af lysningen. Du kan enten vente til det er blevet mørkt, du kan mørklægge et rum, eller du kan lyse æggene under dynen... Ja, det er der faktisk nogen der gør.

  • Lys æggene

    Når du skal lyse æggene, tager du (med handsker på) et æg op af rugemaskinen, eller løfter hønemor af æggene, og tager et op. Du holder det mod lygten i den spidse ende af ægget. Hver forsigtig med ægget, da det ikke kan tåle selv små stød. Drej ægget forsigtigt rundt om sig selv på lygten, stadig med spidsen ned. Er der liv, så skriv f.eks. et V på med blyant, og læg forsigtigt ægget tilbage i rugemaskinen, eller under hønemor. Hvis ikke, så læg det til side. Du kan med fordel have en tom æggebakke klar til at stille dem i.

Hvad skal man kigge efter?

Der er tre tilstande æggene kan have.
De kan være befrugtede, ubefrugtede, og befrugtede men hvor fosteret er dødt. Jeg vil herunder vise dig billeder af tilstandene. 

Du kan også med fordel se mine YouTube shorts om de forskellige tilstande. Dem har jeg også lagt længere nede!

Befrugtet æg på 6. dagen

Dette er et befrugtet æg, lyst på 6. dagen. Der er et foster der flyder rundt og blodårer der stråler ud fra det.

Befrugtet æg på 18. dagen

Dette er et befrugtet æg, lyst på 18. dagen. Det er lys fra den brede ende, da det er helt umuligt, at se noget fra den anden ende, fordi kyllingen fylder det hele ud. Dette æg er ikke særlig udviklet ift. normalen på 18. dagen.

Ubefrugtet æg

Dette er et ubefrugtet æg, lyst på 6. dagen. Der er ingen tegn på liv og ingen blodring mv.

Dødt foster

Dette er et befrugtet æg, hvor fosteret er dødt, lyst på 6. dagen. Der ses tydeligt en blodring. Blodringen kan variere meget i størrelse og kraftighed.

Youtube shorts

Herunder kan du se nogle af mine YouTube shorts. De her viser rugeæggets forskellige tilstande.

Jeg vil opfordre dig til at kigge forbi min YouTube kanal @silkehaven og se de mange andre videoer og shorts jeg har, om bl.a. rugeæg, udrugning af kyllinger og meget mere!

Afspil video om lysning af rugeæg på 6. dagen - Sådan ser et sundt foster ud!
Afspil video om lysning af rugeæg på 14. dagen - Sådan ser et sundt foster ud!
Afspil video om lysning af rugeæg på 18. dagen - Sådan ser et sundt foster ud!
Afspil video om lysning af rugeæg på 6. dagen - Sådan kan et dødt foster se ud!
Afspil video om lysning af rugeæg på 10. dagen - Sådan kan et dødt foster se ud!
Afspil video om lysning af rugeæg - Sådan ser et ubefrugtet æg ud!

Luftfugtighed

Balancen af luftfugtighed i maskinen er vigtig, for at æggene ikke udtørre eller kyllingen drukner i væske.

Det er svært at give noget fast bud på, hvor høj luftfugtigheden skal være, da luftfugtigheden i maskinen kommer an på luftfugtigheden i det rum du har maskinen i. Det er derfor en god indikation, at se på luftlommen i æggene.

Er du nybegynder, så skal du ikke opgive at udruge kyllinger, bare fordi du ikke kan se nøjagtigt om luftblærerne er for store eller små. Du kan sagtens vente med, at gå op i det, til du evt. bliver mere engageret i avlen. Men har du problemer med luftfugtigheden, er det altså en god måde at se det på.

luftblære i æg - udrugning af kyllinger

Luftblære i æg

Her er en illustration af, hvordan luftblæren ligger i ægget på hhv. 7., 14., og 21. dagen. Dette kan bruges som guide til at se, om luftfugtigheden er i orden. Er luftblæren for lille, kan ægget ikke komme af med nok fugt - Luftfugtigheden i maskinen for høj. Er luftblæren for stor, er det fordi det fordamper for hurtigt - Luftfugtigheden i maskinen er for lav. Luftfugtigheden i maskinen kommer an på luftfugtigheden i rummet.

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Skriv et svar