Brug af balje til opdræt af kyllinger

Brug af balje til opdræt af kyllinger er efter min mening en rigtig god måde at holde kyllinger på, og er derfor også noget jeg har omdannet til startpakker, så mine kunder har mulighed for nemt at komme i gang med at have kyllinger. Det er blevet til en del forskellige startpakker gennem årene, og du kan se udvalget her, hvis du er nysgerrig.
Måske har du allerede købt en startpakke? Så kan du læse, hvordan du får mest ud af den i denne vejledning.

stor kyllinge startpakke - silkehaven

Jeg har igennem mange år brugt 90 L murebaljer til at have mine kyllinger i. Det er let, praktisk og fungere bare! 
Ved at have kyllingerne i en balje kan man have dem den første tid inde i sit hus (men de kan også med fordel anvendes i hønsehuset, hvis der ikke allerede bor høns). Her kan man nemt komme til dem og gøre dem håndtamme. Mange af mine kunder og deres familier tager f.eks. en kylling med ind i stuen og hygger med den under hagen, når de ser tv.

Senere når kyllingerne bliver lidt for store, kan man skære en døråbning i baljen og lave en større løbegård til dem.
Når de er ved at skulle vænne sig til at være ude, kan den bruges som et sikkert sted de kender, og man har mulighed for at vende baljen om så det bliver et baljehus.

Der er mange måder at opdrætte kyllinger på, men her vil jeg gå i dybden med, hvordan jeg foreslår man bruger baljen gennem hele processen af kyllingernes liv fra daggamle til og med varmefri kyllinger.

Fordele ved baljer:

  • Holder på varmen

    Baljer holder på varmen og centrere den, så dine kyllinger får al den varme de behøver. Ved hjælp af baljen skal lampen ikke opvarme et stort område som f.eks. et hønsehus.

  • Nem at rengøre

    En balje er lavet af plastik, og er derfor nem at rengøre.

  • God størrelse

    Baljer fås i mange størrelser, men det er vigtigt at vælge en stor en. Jeg bruger 90 L baljer, og de kan bruges til både mange og få kyllinger. Det er kun et spørgsmål om, hvornår der skal skæres hul og laves en gård.

  • Kan bruges inde som ude

    En balje er super nem at have inde i huset, så man kan komme til sine kyllinger. Den kan stå i køkkenet, bryggerset, et værelse eller i garagen, men har du ikke høns i forvejen er den også god at have i hønsehuset, fordi den holder på varmen.

  • Multifunktionel

    Baljen kan anvendes gennem hele processen, fra kyllingerne er små, til de skal være ude. Herudover kan man bruge baljen som baljehus til kyllinger, skrukhøns eller en enlig hane, hvis man midlertidigt har brug for et lille hus.

Sådan kan du bruge en balje til kyllinger

Det gør jeg – Step 1:

Jeg bruger en 90 liters murerbalje til at have kyllingerne i, fra de er helt små. Her kan de have deres mad, vand, kyllinge-grit og varmelampe som de har brug for.
Jeg bruger en varmelampe af flere grunde. For det første er der mere plads nede i baljen og så har det infrarøde lys nogle gode egenskaber der bl.a. siges at styrke kyllingernes knogler.

Hvor mange kyllinger kan der være i en balje?

Man kan anvende baljen helt op til mange kyllinger. Jeg har f.eks. haft op til 30 silkekyllinger gående i en balje på en gang. Det kan de dog ikke nøjes med ret længe (som i under en uge), og kun når de er daggamle. Jeg ville vælge at have flere baljer, hvis man skal have mere end 10 kyllinger i.

Hvornår skal man gå videre til step 2?

Når kyllingerne bliver større begynder de at mangle plads. Det kan b.la. ses ved at de får mere energi. De blafre og hopper, prøver at flyve, leger og hakker hinanden mere end de før har gjort. Så er det på høje tid at give dem mere plads.
Det kan variere alt efter, hvor stor en race de er, og hvor mange der er i baljen, men jeg går videre til step 2 når de er omkring 14. dage gamle. Det er en følingssag, så det må være op til dig selv, hvornår du mener det er tid. 
Det er dog ikke så smart, at gøre for tidligt, da baljen så mister sine gode “holden på varmen” egenskaber. De skal jo også kunne komme ind over “dørtrinnet” som efterlades i bunden af baljen, når man skærer hul i den for at lave en gård.

Step 2:

Når de bliver større, og jeg bedømmer det er tid, skærer jeg et smalt hul i baljen, så de kan gå ud i en lille gård, jeg har lavet indenfor.
Har du et hønsehus klar som står tomt, kan du flytte baljen og varmelampen herud nu (igen, husk at baljen centrere varmen, så du ikke skal varme hele hønsehuset op, og risikere der ikke er varmt nok til kyllingerne), men det kan også være i en garage, et staldgulv eller et rum inde i boligen.
Der kan lægges plastik i bunden af gården (hvis det ikke er i hønsehuset), så det er nemmere at rengøre.
Det kommer selvfølgelig til at svine, lugte og støve.
Husk at der ikke må være rotter i det rum du vælger, da de kan tage livet af dine kyllinger, eller de kan overføre sygdomme.

Hvad kan man bruge til kanter?

Jeg har haft fin glæde af plastikkasser til at lave hegn med, men igen kommer det jo an på racen og størrelsen af kyllingerne. Man kan også bygge en indhegning i plader eller fint net eller lign.. Man må prøve sig frem.

Som det ses på billedet er disse kasser ca. samme højde som baljen, og det passer meget godt til silker i hvert fald. Det handler ikke så meget om højden, men mere om de ellers har plads nok, for så gider de ikke prøve at komme ud.

Hvornår skal man gå videre til step 3?

Når kyllingerne er omkring 5 uger, an på vejret, kan man gå videre til step 3.

Hvis det er tidligt forår eller sent efterår, kan vejret have betydning for hvornår de skal være ude.
Igen er det lidt en følingssag, men de har jo ikke deres fulde fjerdragt endnu og kan derfor ikke holde varmen helt. Derudover er de vandt til varmen.
Det kan sammenlignes lidt med et spædbarn der skal ud og sove i barnevognen. Her kan vi bare ikke give kyllingen mere tøj og dyne på!
Hvis der er frostgrader, meget koldt, eller det regner, er det ikke en god ide at tage dem ud til en start (jeg vil sige 10 plusgrader er en god regel). Så må man hellere vente nogle dage eller uger før man prøver igen, hvor vejret er bedre.
Hold specielt øje med chill-faktoren.

Step 3:

Når kyllingerne så er omkring 5 uger og vejret tillader det, begynder jeg at tage dem ud i en lille “kravlegård”. Jeg bærer simpelthen hele baljen med ud, og stiller i gården et par timer til at starte med. Jeg henter også mad og vand. Sørg for at kravlegården er et sted hvor der er noget læ for vinden og helst sol/halvskygge også. Det er smart at have den tæt på hvor I er, så der ikke kommer rovdyr. Læg evt. et fuglenet hen over gården hvis I er bange for rovfugle, skader, kraver, eller husdyr.

Jeg øger tiden løbende hen over dagene, indtil de er varmefri ved 6-8 ugers alderen. Dog med forbehold for dårligt vejr som meget regn, kulde og blæst. De første dage holder jeg øje med dem hele tiden, hvis muligt. Til sidst er de ude en hel dag. Man kan godt i sommerperioden opsætte tiden temmelig hurtigt. Efter f.eks. en uge, kan de være ude en hel dag.

Hvis du har høns i forvejen er det allerede fra “kravlegårdsstadie” en god idé at placere gården op ad/tæt på kyllingernes kommende flok. Jo før de kan vende sig til hinanden, jo bedre.

Hvor stor skal “kravlegården” være?

Der er ingen regel for, hvor stor “kravlegården” skal være. Det er dog ikke nødvendigt med en stor gård til at starte med, da de skal vende sig til at være ude. En gård på 2-4 m2 er fin til en start.
Til at starte med vil de nok primært være i/omkring baljen, da det er de vante omgivelser, og græsset er “farligt”. 
Senere kan gården gøres større efter ønske.

Step 4:

Den sidste tid inden kyllingerne er varmefri (f.eks. fra 6 ugers-alderen), vender jeg baljen om, så den fungere som et lille hus. Nu kan de også blive ude i lidt skarpere vejr og finregn.

Når kyllingerne er varmefri kan de også blive ude om natten. Jeg plejer at holde øje med nattetemperaturen nogle dage frem. Forskellen fra det de er vandt til, og det der er om natten, må ikke være for stor til en start. Men igen ikke lavere end 5-10 plusgrader om natten ville være bedst.

Kan man bruge en balje selvom kyllingerne ikke er vandt til den fra små af?

Er dine kyllinger ikke vandt til en balje eller lign., så fortvivl ikke. Sørg for at komme dem ind i deres hus om aftenen og luk, så skal de nok vende sig til den.

Til en start skal du nok regne med, at du hver aften, skal ud og putte dem i seng, indtil de selv har lært at gå ind. Der kan gå alt fra et par dage til flere måneder før de lærer det.

Baljehus:

Jeg bruger en murerbalje som hus, en lille plade som dør, og en sten for, da det er nemt og praktisk, hvis bare vejret er nogenlunde. Mine kyllinger bliver vandt til baljen allerede fra starten, da jeg bruger baljen til at have dem i som små. Du kan læse mere om, alle de ting du bør tænke på når du opdrætter kyllinger her.

Det er en god idé også at have en lille pind til dem derinde. Det kan bare være en gren der ligger nogenlunde stabilt. På den måde har de mulighed for at sidde på den om natten, og samtidig kan det løfte dem lidt op fra bunden, så de ikke bliver så kolde og fugtige. 

Bunden i baljehuset

Du kan bruge en plade i bunden af baljen, men da den ikke altid passer til baljen i størrelsen, går den lidt ud under i hjørnerne. Dette kan bevirke at der kan suge vand ind i huset, hvis det regner meget. Det er bl.a. derfor ikke en god idé at have halm eller spåner i bunden, da det bare holder på fugten. Du kan enten vælge at undvære strøelse helt, eller du kan bruge sand, men prøv dig lidt frem 🙂

Jeg er kommet frem til, at det faktisk virker bedst, at de bor på græsset frem for en plade (eller med et 5 cm lag sand i bunden). Græsset/jorden suger evt. væske der måtte komme og hønsene ligger blødere og isolere bedre. Man skal selvfølgelig undgå mudder.

Kan man bruge baljehuset til andet end kyllinger?

Ja, et baljehus er godt at have til mange ting. Det kan f.eks. være til en skrukhøne og når den får kyllinger, eller en sygebolig til en høne/hane der skal i karantæne fra flokken, hvis man har nogle nye høner man gerne vil vende til den eksisterende flok, en enlig hane eller måske andet fjerkræ.

Er et baljehus rovdyrssikkert?

Nej, et baljehus er ikke rovdyrssikkert. Når det er sagt kan man gøre en del for at sikre det.
Man kan lave en fast bund af plade som skæres til, så den passer til baljen og skrues fast i baljen. Man kan sikre “døren” (pladen) om natten med en tung sten og en spændrem rundt om både dør og balje, så den sidder meget fast. Sidst men ikke mindst kan man banke jernspyd eller pløkker igennem forborede huller kanten på baljen og ned i jorden, så baljen står fast på jorden. På den måde kan man holde de større rovdyr som ræven ude.

Det skal du bruge:

Hvis du også synes det er en god måde at have dine evt. kommende kyllinger på, vil jeg da foreslå dig at se nærmere på de ting der skal bruges.

Daggamle kyllinger:

90 liters balje

90 l balje til opdræt af kyllinger

En egnet 90 liters murebalje kan købes i et byggemarked, Jem og fix, Harald Nyborg mv. (og hos mig i Silkehaven). Vær dog opmærksom på at baljerne godt kan variere i bundstørrelsen an på, hvor man køber den, så vælg den med størst bundareal.

Varmelampe med infrarød pære

varmelampe og pære

En varmelampe samt en 150 W infrarød pære. Varmelamper kan købes enten uden eller med sparefunktion, som giver dig mulighed for at stille på halv styrke.
Hos mig kan du købe et samlet sæt med en varmelampe med sparefunktion samt en 150 W infrarød pære.

Vandtrug

kyllinge vandautomat 1,5 l

Kyllingerne har naturligvis brug for vand, men det er vigtigt at det ikke fylder for meget, at de kan nå vandet og at renden ikke er for stor så de risikere at drukne i det.
Hos mig kan du købe et vandtrug egnet specielt til kyllinger, som indeholder 1,5 liter.

Fodertrug

fodertrug med huller til daggamle kyllinger

Et fodertrug med huller er et smart køb også. De sørger for at kyllingerne har masser af mad, men samtidig ikke kan svine det ud over hele bunden. Det sparer på maden og mindsker rengøringen.
Hos mig kan du købe et kyllingefodertrug med huller som egner sig godt til kyllinger og som kan være i baljen.

Startpakke

stor kyllinge startpakke - silkehaven

Du kan selvfølgelig også vælge at købe en pakke med alt det du skal bruge til dine kyllinger.
Her kan du se mine startpakker.

Baljehus:

90 liters balje

90 l balje til opdræt af kyllinger

En egnet 90 liters murebalje kan købes i et byggemarked, Jem og fix, Harald Nyborg mv. (og hos mig i Silkehaven). Vær dog opmærksom på at baljerne godt kan variere i bundstørrelsen an på, hvor man køber den, så vælg den med størst bundareal.

En håndsav

Brug en håndsav/fuksvans eller en hobbykniv til at skære ned i baljens sider, for at lave et omvendt dørhuld. Lad min. 2 cm. være tilbage nede i bunden af baljen. Tilpas huldet til formålet (kyllinger, høns mv.).

Dør

3 kyllinger med dalmatinerhøne

Køb eller find et stykke plade eller lign. som kan anvendes til dør i dit baljehus. Du kan anvende en natursten, en belægningssten eller lig. til at holde døren lukket med om natten, ved at stille den op ad pladen.

Spændrem

spændrem til lukning og sikring af baljehus

Brug evt. en spændrem til at spænde fast rundt om baljen og døren/pladen om natten. Det er en mere sikker løsning, hvis du er bange for ubudne gæster. De kan også bruges til at stormsikre med.
Hos mig kan du købe disse små lette remme med små spænder, som er rigtig velegnet til dette formål.

Bund

kyllinger i baljehus - hvordan sætter man høns sammen

Hvis du ønsker at bruge en bund i dit baljehus kan du anvende et stykke plade. Det er dog bedst at skære det til så det ikke stikker ud under baljen. På den måde suger det ikke så meget regn.

Strøelse

strandsand til strøelse i hønsehus

Hvis du ønsker at lægge noget strøelse i bunden, er det bedst at bruge sand, da det ikke suger fugt. Hos mig kan du købe strandsand i 15 liters poser men du kan også få det i div. byggemarkeder.

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Skriv et svar