Syg høne
Her ses tydeligt en syg høne. Dens holdning er sammenkrøbet, den hænger med næb, hale og vinger. Den sidder bare og putter sig det meste af dagen.

Sygdomme hos høns:

Herunder ses nogle af de mest normale sygdomme hos høns. Der er masser af sygdomme ud over dem jeg har nævnt her, og det kan godt være en videnskab i sig selv at finde ud af, hvad din høne eller høns fejler. Udover sygdomme hos høns, kan de også få utøj. Det har jeg også rundet længere nede. Du kan selvfølgelig også læse, hvordan du kurere sygdomme hos høns. 🙂

Dem jeg har valgt at tage med her, er indtil videre dem jeg selv er støt på igennem årene. Jeg er derfor også ret sikker på, at I andre kommer til at møde nogen af dem en dag – og så kan man lige så godt være forberedt.

Før jeg gennemgår sygdommene, har jeg lige lavet en liste over, hvad der er smart at tænke på, uanset hvad dine høns fejler, eller for at forebygge.

En lille advarsel:

Til aller sidst er der et punkt om spyfluer. Dette punkt har et meget klamt billede. Det beklager jeg på forhånd. Jeg har valgt at vise billedet, for at understrege, hvor forfærdelig en lidelse det er. Så sørg for det aldrig sker for dine høns! Har du en sart sjæl – så skulle du måske undlade at kigge på billedet. Nu er du i hvert fald advaret 😉

Generelt om sygdomme og forebyggelse:

 • Rengøring og god hygiejne

  At holde hus og inventar rent og pænt, samt at desinficerer det et par gange om året, er en meget vigtig del af at holde sygdomme og utøj på afstand.

 • Sunde høns er raske høns

  Det er også vigtigt, at dine høns får opfyldt deres behov for bl.a. vitaminer og mineraler, samt får ordenligt foder.

 • Forebyggelse er bedre end helbredelse

  Du kan forebygge mod sygdomme og utøj på mange måder. F.eks. er det en god idé, at give dine høns et tilskud af hvidløg hele året. Det kan f.eks. mases ud i havregrød sammen med andre urter, eller det kan gives i vandet. Et knækket fed puttes ned i vandet, og skiftes et par gange om ugen. Det hjælper med at holde immunforsvarret oppe. Der kan også gives færdige vitaminblandinger, forkølelsesmiddel, ormemiddel, levertran, æbleciderædike og meget andet.

 • Isolation og sygebur

  Har du et dyr der er sygt, så er det en god idé at isolere det fra resten af flokken. På den måde kan du bedre sikre dig, at den ikke smitter de andre, og du kan nemmere sørge for, at den får mad og vand, og samtidig kan du bedre tage dig af den. Det er en god idé, at have et sygebur/område, der ligger afsides fra de andre dyr og helst inde i en stald eller lign. bygning.

 • Førstehjælpskasse

  Det er en rigtig god idé at have en førstehjælpskasse med alt, hvad du kan få brug for, når dine høns bliver syge. Det kan f.eks. være en saks med buet spids, sårsalve/spay, saltvandsampuller, vat rondeller, gase, aktivt kul, og meget andet nyttigt. Ikke at forglemme en skarp økse, hvis uheldet er ude.

Utøj:

 • Kalkben

  Kalkben kalder man det, når kalkbensmider invaderer dine høns fødder og løb. De kan sågar også sætte sig i området omkring næbet. Miderne presser sig ind under hønsenes skæl, hvor de så lever og afgiver en form for kalk, der får benene til at blive deforme og gøre meget ondt. Du kan læse mere om de små bæster, samt hvad du kan gøre for at komme af med dem, ved at klikke på billedet eller overskriften.

 • Lus

  Der findes flere forskellige typer lus. De er orange, let gennemsigtige, omkring 1 mm i størrelen, og er derfor ikke så nemme at se. De kan godt lide at sidde på fjerskaftet, og gemmer sig mår man kigger efter dem. De lever hele deres livscyklus på dyret. De lægger æg i store hvide klaser, og det er tit sådan man opdager det. Dyrene klør sig og piller meget i sin fjerdragt, specielt bag i. Nogle lus er mere irriterende og kan gøre skade på huden. De kan behandles ved at bruge Chok-Spray mod fluer. Det sprøjtes på inventar samt under vinger, bag i og i nakken på dyrene. Det er kun giftigt for utøjet, og er hurtigt ude af værtsdyrene.

 • Lopper

  Hønselopper lever ikke på dyrene, men i bund-/redematerialet, og opholder sig kun på dyrene, når de skal suge blod. De er ca. 2 mm store, sorte og hopper rundt. Man opdager dem tit først, når man selv bliver bidt af dem. Deres bid kan forveksles med myggestik som klør. De ynder at bide ved ankler og håndled, og gerne flere ved siden af hinanden. De kan ikke overleve på mennesker. Lopperne kan overleve op til et år uden hønsene. Det er derfor en god idé, at brænde redematerialet i stedet for at smide det i komposten/mødingen. Lopper kan behandles med Chok-Spray mod fluer som sprayes på inventar og under vinger, bag i, og i nakken på dyrene (kan gentages med en uges mellemrum), og/eller Hemexcide som kan strøs eller blæses ud i hønsehuset, og gives i sandbadet. Hemexcide virker effektivt op til et år, og utøjet dør efter et døgns tid efter kontakt.

 • Blodmider

  De mest kendte blodmider opholder sig det meste af tiden i revner og sprækker i hønsehuset, og kommer kun frem om natten, hvor de suger blod fra hønsene. Hvis dine høns er sløve, blege, æglægningen går ned og de taber sig, så er der en risiko for at de har blodmider. Er du i tvivl, kan du tage en hvid klud og tørre under siddepindende. Hvis der er blodpletter på den, er der blodmider. Blodmider behandles også med Chok-Spray mod fluer, men behandlingen skal finde sted 2 timer før det bliver mørkt, og gentages efter otte dage. Du kan også behandle blodmider med Hemexcide (som ovenfor). Super godt til forebyggelse også. Blodmider kan også fjernes ved hjælp af rovmider, der sættes levende ud.

Sygdomme:

 • høns og diarré - sygdomme hos høns

  Diarré

  Har dine høns fået tynd mave? Du kan se det ved bl.a. at dine høns bliver beskidte bag i, eller at klatterne er meget tynde. Du kan faktisk også høre det, hvis du står ved dem, når de laver en klat. Du kan forebygge og behandle det ved at give dine høns æblecidereddike i vandet. 1 spiseskefuld pr. liter vand. Gør du det en gang om måneden, giver det en god forebyggende effekt. Eddiken sørger for, at tarmfloraen bliver mere sur, hvilket bevirker, at bakterier, orm og andet, ikke er så glad for at bo der. Blåbær skulle også virke mod diarré, Hvis dette ikke hjælper, er det en god idé at spørge en dyrlæge til råds.

 • Øjenbetændelse & forkølelse

  Høns kan også blive forkølede, og det er ikke sjældent at øjenbetændelse kommer oven i. Har du en forkølet høne eller hane, kan det ofte ses ved at den nyser, er træt, putter sig og hænger med næb og vinger. Den kan også være hæs og der kan komme puds ud af næse og øjne. I nogle tilfælde skaber det hvide bobler i øjnene eller desideret øjenbetændelse. Øjnene kan klistre helt sammen. Forkølelse er en ret normal sygdom for høns, og er for det meste ret harmløs. Sørg for at dine dyr ikke får træk i deres hus, og at der er gjort ordenligt rent. Opdager du forkølelse hos dine dyr, er det en god idé at gå deres hus efter for revner og sprækker, og lukke dem med f.eks. fugemasse. En ekstra rengøring er heller ikke af vejen. De fleste forkølelser går over af sig selv i løbet af nogle dage, men du kan hjælpe dine høns på vej, ved at give dem hvidløg (f.eks. et knækket fed i vandet), forkølelsesmiddel eller vitaminer. Går det ikke over af sig selv, eller bliver det værre, så isoler dyret og kontakt evt. en dyrlæge. Har dyret fået øjenbetændelse, som ses ved hævelser i huden omkring øjne og næb, klistret stads i øjenkrogen og måske sammenklistrede øjne, kan du i de fleste tilfælde klare det med en vatrondel med saltvand 1-2 gange dagligt i nogle dage. Hvis ikke det går væk, skal du kontakte en dyrlæge for at få noget penicillin.

 • Sur kro

  Kroen er en udposning for enden hønsenes spiserør, der står for at kværne maden inden den sendes videre i systemet. Ved lidelsen "sur kro" bliver kroen stoppet til, og kan ikke tømmes. Indholdet i krogen bliver derfor surt og gærer. Det er helt sikkert ubehageligt, men det værste er, at maden ikke bliver sendt videre igennem systemet og hønen bliver afmagret. Dyr med sur kro spiser ikke, drikker kun lidt og får ingen eller tynd afføring. De hænger med næb og vinger, og putter sig, og ser skidt ud. Lidelsen kan nemt spottes, da kroen normalt er tom hver morgen. Så har dyret stor og fyldt kro, som ses/føles ved en stor udposning på bryst/hals, placeret lidt skråt for centrum af hønen, om morgenen, så har den højest sandsynligt sur kro. Sur kro skyldes at dyret har spist noget, som er for stort og blokkere åbningen. Dette kan være et stort stykke græs, eller store stykker køkkenaffald mm. Sørg derfor for at undgå at de kan få fat i for store stykker grønt. Får din høne sur krog, kan du prøve at give den en meget blid massage på krogen flere gange om dagen. Sørg for at den får finthakket aktivt kul og grit, da det kan hjælpe den meget. Kullet hjælper bl.a. på gæringsprocessen, som tager noget af trykket af, og stenene hjælper med at "tygge" maden. Lunkent vand og olie skulle også kunne gøre en forskel, men hvis ikke det hjælper, kan du tage den med til dyrlæge. De kan hjælpe den ved at tømme kroen.

 • fjerpilning - sygdomme hos høns

  Fjerpilning

  Fjerpilning er en tilstand, hvor en høne eller en hane piller fjer af sig selv eller af andre høns i flokken. Fjerene kan knækkes af eller hives helt ud. Tilstanden kan skyldes flere ting, så det er op til dig at bedømme, hvilken situation der passer bedst og prøve dig frem. Den oprindelige tilstand menes at være genetisk og dukke op allerede i barndommen. Har dyret derimod lige fået den uvane, kan det meget nemt være pga. stress fra en flytning eller lign. Det kan også skyldes kalkmangel, så sørg for at der er adgang til skaller. Tjek for utøj, og sørg for at dyrene har mulighed for et godt sandbad. For lidt plads kan nemt ligeledes være en faktor der fører til kedsomhed og dermed fjerpilning. Et dyr som er hårdt ramt af denne uvane, kan nemt pille en hel fjerdragt ila. kort tid, så der skal handles rimelig hurtigt. Hvis uvanen bliver ved, er det en god idé at isolere dyret, indtil vanen evt. er brudt. Fjerpilning kan i slemme tilfælde føre til kannibalisme.

 • spyfluer - sygdomme hos høns

  Spyfluer/maddiker

  Hvis I som jeg synes maddiker i sig selv er mega klamme, så skal i passe rigtig godt på denne klamme lidelse. (Beklager billedet). Den er ikke bare klam, men er en af de mest smertefulde lidelser man kan forestille sig. Så sørg for, at den aldrig rammer dine høns! Heldigvis, kan dette forhindres ret let, hvis ellers man bare ved at lidelsen eksistere. Det der sker er også ret simpelt, selvom det ikke bliver mindre klamt af den grund. Hvis en lort sidder fast i fjerene bag i, tæt på kloakåbningen, og man ikke ser det i tide, og fjerner den, så kan der (specielt om sommeren) gå spyfluer i. Vær opmærksom på, at klatterne godt kan sidde gemt, specielt i de mere "puffede" racers fjerdragt. Endnu en grund til at regelmæssig at tjekke dine høns. Når spyfluen har lagt æg i klatten, udvikler de sig til maddiker på under et døgn. Maddikerne begiver sig derefter ud for at finde mad. De lever normalt af ådsler, og begiver sig derfor ind i hønen for at spise. Hønen bliver således spist levende indefra. Det går hurtigt ned af bakke for hønen, og finder du en høne ramt af dette, er der kun en vej, og det kan kun gå for langsomt. Det er aflivning på stedet!

Er det et godt indlæg?

Klik på et hjerte for at rate indlægget!

Gennemsnitlig bedømmelse 3.5 / 5. Antal stemmer: 6

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Vi er kede af, at du ikke var tilfreds med indholdet.

Lad os gøre indholdet bedre!

Fortæl os hvordan vi kan gøre indholdet bedre!

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Marit

  Hva gjør man ved silke hønsene sine føtter?
  Det samler seg alltid masse jord osv når de trasker utenfor hele dagen. Er litt bekymret hvis det er plagsomt og smerte fullt for dem ,og eventuelt hva kan man gjøre.
  Håper på svar

  1. Maria

   Hej Marit.
   Jeg synes nu ikke det er et problem jeg er stødt på, med mine silkehøns. Ikke i større grad i hvert fald. Man kan evt. kigge dem efter en gang i mellem, og fjerne hvad der måtte sidde. Der er selvfølgelig en risiko for, at noget kan udvikle sig, hvis ikke man gør.
   Håber det var svar på dit spørgsmål.
   Mvh Maria fra Silkehaven.

Skriv et svar