Syg høne
Her ses tydeligt en syg høne. Dens holdning er sammenkrøbet, den hænger med næb, hale og vinger. Den sidder bare og putter sig det meste af dagen.

Sygdomme hos høns:

Herunder ses nogle af de mest normale sygdomme hos høns. Der er masser af sygdomme ud over dem jeg har nævnt her, og det kan godt være en videnskab i sig selv at finde ud af, hvad din høne eller høns fejler. Udover sygdomme hos høns, kan de også få utøj. Det har jeg også rundet længere nede. Du kan selvfølgelig også læse, hvordan du kurere sygdomme hos høns. 🙂

Dem jeg har valgt at tage med her, er indtil videre dem jeg selv er støt på igennem årene. Jeg er derfor også ret sikker på, at I andre kommer til at møde nogen af dem en dag – og så kan man lige så godt være forberedt.

Før jeg gennemgår sygdommene, har jeg lige lavet en liste over, hvad der er smart at tænke på, uanset hvad dine høns fejler, eller for at forebygge.

En lille advarsel:

Til aller sidst er der et punkt om spyfluer. Dette punkt har et meget klamt billede. Det beklager jeg på forhånd. Jeg har valgt at vise billedet, for at understrege, hvor forfærdelig en lidelse det er. Så sørg for det aldrig sker for dine høns! Har du en sart sjæl – så skulle du måske undlade at kigge på billedet. Nu er du i hvert fald advaret 😉

Generelt om sygdomme og forebyggelse:

  • Rengøring og god hygiejne

    At holde hus og inventar rent og pænt, samt at desinficerer det et par gange om året, er en meget vigtig del af at holde sygdomme og utøj på afstand. Se hvad vi har i shoppen under Rengøring ved at klikke på titlen herover.

  • Sunde høns er raske høns

    Det er også vigtigt, at dine høns får opfyldt deres behov for bl.a. vitaminer og mineraler, samt får ordenligt foder.

  • Forebyggelse er bedre end helbredelse

    Du kan forebygge mod sygdomme og utøj på mange måder. F.eks. er det en god idé, at give dine høns et tilskud af hvidløg hele året. Det kan f.eks. mases ud i havregrød sammen med andre urter, eller det kan gives i vandet. Et knækket fed puttes ned i vandet, og skiftes et par gange om ugen. Det hjælper med at holde immunforsvarret oppe. Der kan også gives færdige vitaminblandinger, forkølelsesmiddel, ormemiddel, levertran, æbleciderædike og meget andet. Se hvad vi har i shoppen under Vitaminer & Tilskud ved at klikke på titlen herover.

  • Isolation og sygebur

    Har du et dyr der er sygt, så er det en god idé at isolere det fra resten af flokken. På den måde kan du bedre sikre dig, at den ikke smitter de andre, og du kan nemmere sørge for, at den får mad og vand, og samtidig kan du bedre tage dig af den. Det er en god idé, at have et sygebur/område, der ligger afsides fra de andre dyr og helst inde i en stald eller lign. bygning.

  • Førstehjælpskasse

    Det er en rigtig god idé at have en førstehjælpskasse med alt, hvad du kan få brug for, når dine høns bliver syge. Det kan f.eks. være en saks med buet spids, sårsalve/spay, saltvandsampuller, vat rondeller, gase, aktivt kul, og meget andet nyttigt. Ikke at forglemme en skarp økse, hvis uheldet er ude. Se hvad vi har i shoppen under Helse & Førstehjælp ved at klikke på Titlen herover.

Utøj:

  • Kalkben

    Kalkben kalder man det, når kalkbensmider invaderer dine høns fødder og løb. De kan sågar også sætte sig i området omkring næbet. Miderne presser sig ind under hønsenes skæl, hvor de så lever og afgiver en form for kalk, der får benene til at blive deforme og gøre meget ondt. Du kan læse mere om de små bæster, samt hvad du kan gøre for at komme af med dem, ved at klikke på billedet eller overskriften.

  • Lus

    Der findes flere forskellige typer lus. De er orange, let gennemsigtige, omkring 1 mm i størrelen, og er derfor ikke så nemme at se. De kan godt lide at sidde på fjerskaftet, og gemmer sig når man kigger efter dem. De lever hele deres livscyklus på dyret. De lægger æg i store hvide klaser, og det er tit sådan man opdager det. Dyrene klør sig og piller meget i sin fjerdragt, specielt bag i. Nogle lus er mere irriterende og kan gøre skade på huden. De kan behandles ved at bruge Chok-Spray mod fluer, eller Biolop/Biocid/Biovir. Det sprøjtes på inventar samt under vinger, bag i og i nakken på dyrene. Det er kun giftigt for utøjet, og er hurtigt ude af værtsdyrene.

  • Lopper

    Hønselopper lever ikke på dyrene, men i bund-/redematerialet, og opholder sig kun på dyrene, når de skal suge blod. De er ca. 2 mm store, sorte og hopper rundt. Man opdager dem tit først, når man selv bliver bidt af dem. Deres bid kan forveksles med myggestik som klør. De ynder at bide ved ankler og håndled, og gerne flere ved siden af hinanden. De kan ikke overleve på mennesker. Lopperne kan overleve op til et år uden hønsene. Det er derfor en god idé, at brænde redematerialet i stedet for at smide det i komposten/mødingen. Lopper kan behandles med Chok-Spray mod fluer eller Biolop/Biocid/Biovir som sprayes på inventar og under vinger, bag i, og i nakken på dyrene (kan gentages med en uges mellemrum), og/eller Hemexcide som kan strøs eller blæses ud i hønsehuset, og gives i sandbadet. Hemexcide virker effektivt op til et år, og utøjet dør efter et døgns tid efter kontakt.

  • Blodmider

    Blodmider

    De mest kendte blodmider opholder sig det meste af tiden i revner og sprækker i hønsehuset, og kommer kun frem om natten, hvor de suger blod fra hønsene. Hvis dine høns er sløve, blege, æglægningen går ned og de taber sig, så er der en risiko for at de har blodmider. Er du i tvivl, kan du tage en hvid klud og tørre under siddepindende. Hvis der er blodpletter på den, er der blodmider. Blodmider behandles også med Chok-Spray mod fluer, men behandlingen skal finde sted 2 timer før det bliver mørkt, og gentages efter otte dage. Du kan også behandle mod blodmider med Hemexcide (som ovenfor) eller Biolop/Biocid/Biovir. Super godt til forebyggelse også. Blodmider kan også fjernes ved hjælp af rovmider, der sættes levende ud, eller Exzolt som fås hos dyrlægen på recept.

  • Orm

    Det kan godt være svært at vide om dine høns har orm, og der findes også en hel del forskellige slags. Indvoldsorme er de mest normale orm hos høns, og det kan næsten ikke undgås at de får dem på et tidspunkt. Heldigvis findes der masser af måder at komme af med dem på. Det er en god idé at holde øje med hønsenes klatter, for her ses det tydeligst. Er klatterne tynde men spiser hønsene normalt, eller finder du måske orme i klatterne, ja så skal du i gang med en ormekur. Hvidløg, timian æterisk olie, færdigblandede ormemiksture, æblecidereddike, græskar- og squashkerner skulle være nogle af mulighederne. Hvis dine høns gaber meget og er sløve, kan de f.eks. have gabes, som er en orm der sætter sig på luftvejene. Hvis det er tilfældet, kan det ses ned igennem gabet, og der skal tages kontakt til en dyrlæge for at få noget imod det.

Sygdomme:

  • høns og diarré - sygdomme hos høns

    Diarré

    Har dine høns fået tynd mave? Du kan se det ved bl.a. at dine høns bliver beskidte bag i, eller at klatterne er meget tynde. Du kan faktisk også høre det, hvis du står ved dem, når de laver en klat. Du kan forebygge og behandle det ved at give dine høns æblecidereddike i vandet. 1 spiseskefuld pr. liter vand. Gør du det en gang om måneden, giver det en god forebyggende effekt. Eddiken sørger for, at tarmfloraen bliver mere sur, hvilket bevirker, at bakterier, orm og andet, ikke er så glad for at bo der. Blåbær skulle også virke mod diarré, Hvis dette ikke hjælper, er det en god idé at spørge en dyrlæge til råds.

  • Bumblefoot

    Bumblefoot er en lidelse som du ofte ikke opdager før hønen halter eller går mærkeligt. Opdager du dette, er har det ofte stået på i lang tid, da høns er "programmeret" fra naturens side til ikke at vise svaghedstegn, og blive et let byttedyr. Bumblefoot viser sig som en hævet trædepude med en sort "prop". Den kan forekomme i større eller mindre grad, og være mere eller mindre hævet. Det kan også findes hos dyr du slet ikke har set halte, og som spankulerer fornøjet rundt i haven. De kan have det på begge fødder på en gang. Man er usikker på hvor det kommer fra, men der er tale om en stafylokok infektion som danner en byld. Undgå at røre ved det uden handsker, da det kan smitte til mennesker hvis du har en lille rift. Da bylden er afskåret fra resten af kroppen hjælper antibiotika ikke. Hvis ikke tilstanden genere fuglen kan det betale sig at dryppe den med grapefrugtkerneolie og evt. binde den ind i bandage, eller evt. lade den være og holde opsyn. Det menes at komme af forskellige ting som bl.a. rifter under fødderne pga. skarpe siddepinde eller lign., frostsprængninger, mudret, vådt eller hårdt jordet underlag. Går dine høns på noget af det kan det betale sig at flytte dem til mere blødt underlag, som græs. Bandager er altid en god ide med bumblefoot da det giver en aflastning af fodsålen. Det er en meget lang proces at kurere det, men det kan lade sig gøre. Nogen skære denne sorte "prop" ud med en skalpel og renser med brintoverilte, drypper med grapefrugtkerneolie og pakker det ind i gase og bandage. Der kan gå flere måneder før det bliver godt. Hvis du er i tvivl om noget så henvend dig til en dyrlæge der har forstand på fjerkræ.

  • Øjenbetændelse & forkølelse

    Høns kan også blive forkølede, og det er ikke sjældent at øjenbetændelse kommer oven i. Har du en forkølet høne eller hane, kan det ofte ses ved at den nyser, er træt, putter sig og hænger med næb og vinger. Den kan også være hæs og der kan komme puds ud af næse og øjne. I nogle tilfælde skaber det hvide bobler i øjnene eller desideret øjenbetændelse. Øjnene kan klistre helt sammen. Forkølelse er en ret normal sygdom for høns, og er for det meste ret harmløs. Sørg for at dine dyr ikke får træk i deres hus, og at der er gjort ordenligt rent. Opdager du forkølelse hos dine dyr, er det en god idé at gå deres hus efter for revner og sprækker, og lukke dem med f.eks. fugemasse. En ekstra rengøring er heller ikke af vejen. De fleste forkølelser går over af sig selv i løbet af nogle dage, men du kan hjælpe dine høns på vej, ved at give dem hvidløg (f.eks. et knækket fed i vandet), forkølelsesmiddel, levertran, urtepensil, vitaminer mm. Går det ikke over af sig selv, eller bliver det værre, så isoler dyret og kontakt evt. en dyrlæge. Har dyret fået øjenbetændelse, som ses ved hævelser i huden omkring øjne og næb, klistret stads i øjenkrogen og måske sammenklistrede øjne, kan du i de fleste tilfælde klare det med en vatrondel med saltvand 1-2 gange dagligt i nogle dage. Hvis ikke det går væk, skal du kontakte en dyrlæge for at få noget penicillin.

  • Sur kro

    Kroen er en udposning for enden hønsenes spiserør, der står for at kværne maden inden den sendes videre i systemet. Ved lidelsen "sur kro" bliver kroen stoppet til, og kan ikke tømmes. Indholdet i krogen bliver derfor surt og gærer. Det er helt sikkert ubehageligt, men det værste er, at maden ikke bliver sendt videre igennem systemet og hønen bliver afmagret. Dyr med sur kro spiser ikke, drikker kun lidt og får ingen eller tynd afføring. De hænger med næb og vinger, og putter sig, og ser skidt ud. Lidelsen kan nemt spottes, da kroen normalt er tom hver morgen. Så har dyret stor og fyldt kro, som ses/føles ved en stor udposning på bryst/hals, placeret lidt skråt for centrum af hønen, om morgenen, så har den højest sandsynligt sur kro. Sur kro skyldes at dyret har spist noget, som er for stort og blokkere åbningen. Dette kan være et stort stykke græs, eller store stykker køkkenaffald mm. Sørg derfor for at undgå at de kan få fat i for store stykker grønt. Får din høne sur krog, kan du prøve at give den en meget blid massage på krogen flere gange om dagen. Sørg for at den får finthakket aktivt kul og grit, da det kan hjælpe den meget. Kullet hjælper bl.a. på gæringsprocessen, som tager noget af trykket af, og stenene hjælper med at "tygge" maden. Lunkent vand og olie skulle også kunne gøre en forskel, men hvis ikke det hjælper, kan du tage den med til dyrlæge. De kan hjælpe den ved at tømme kroen.

  • Hønselammelse Mareks

    Hønsemammelse også kendt som Mareks er en ret udbredt og dødelig sygdom med høj smitterisiko. Ses ofte hos kyllinger, da de er mest modtagelige for virussen, men det kan forekomme hos voksne høns også. Det første tegn på hønselammelse, er ofte en vinge der hænger eller balanceproblemer. Den hænger med hovedet og ser skidt ud. Herefter mister de evnen til at gå helt, og kan have vejrtrækningsbesvær. Vær opmærksom på at symptomerne nogle gange afviger og kan danne svulster omkring organerne i stedet. Det er ikke muligt at heldbredde Mareks, så ser du symptomer på det, så må du aflive dyret, så det ikke skal lide. Hvis du er i tvivl, er det altid en god idé at isolere dyret, væk fra andre dyr, da det smitter fra dyr til dyr, overvejende via fjerstøv. Bliver symptomerne værre, må du aflive dyret. Hold øje med symptomer hos de andre dyr, som har været i nærheden, og undgå at sætte dem sammen eller i nærheden af andre raske dyr. Virusset kan leve i støvet, uden at miste sin styrke i over et år, uden desinfektion. Det er muligt at vaccinere mod Mareks. Det bruges meget i f.eks. Tyskland, hvorimod det er noget mere sjældent her hjemme. Sygdommens inkubationstid (fra de er smittet til symptomerne viser sig) er på minimum 2 uger (men kan også være mere end 50 uger). Der vil først vise sig en stor dødelighed i en ung alder, som kan fortsætte i 4 ugers tid frem. Den anden form ses ofte fra omkring æglægningsalderen, hvor specielt høner er særligt ramt. Det starter med få dødsfald men kan over de næste par uger ende med, at udrydde en stor del af ungdyrsflokken.

  • fjerpilning - sygdomme hos høns

    Fjerpilning

    Fjerpilning er en tilstand, hvor en høne eller en hane piller fjer af sig selv eller af andre høns i flokken. Fjerene kan knækkes af eller hives helt ud. Tilstanden kan skyldes flere ting, så det er op til dig at bedømme, hvilken situation der passer bedst og prøve dig frem. Den oprindelige tilstand menes at være genetisk og dukke op allerede i barndommen. Har dyret derimod lige fået den uvane, kan det meget nemt være pga. stress fra en flytning eller lign. Det kan også skyldes kalkmangel, så sørg for at der er adgang til skaller. Tjek for utøj, og sørg for at dyrene har mulighed for et godt sandbad. For lidt plads kan nemt ligeledes være en faktor der fører til kedsomhed og dermed fjerpilning. Et dyr som er hårdt ramt af denne uvane, kan nemt pille en hel fjerdragt ila. kort tid, så der skal handles rimelig hurtigt. Hvis uvanen bliver ved, er det en god idé at isolere dyret, indtil vanen evt. er brudt. Fjerpilning kan i slemme tilfælde føre til kannibalisme.

  • spyfluer - sygdomme hos høns

    Spyfluer/maddiker

    Hvis I som jeg synes maddiker i sig selv er mega klamme, så skal i passe rigtig godt på denne klamme lidelse. (Beklager billedet). Den er ikke bare klam, men er en af de mest smertefulde lidelser man kan forestille sig. Så sørg for, at den aldrig rammer dine høns! Heldigvis, kan dette forhindres ret let, hvis ellers man bare ved at lidelsen eksistere. Det der sker er også ret simpelt, selvom det ikke bliver mindre klamt af den grund. Hvis en lort sidder fast i fjerene bag i, tæt på kloakåbningen, og man ikke ser det i tide, og fjerner den, så kan der (specielt om sommeren) gå spyfluer i. Vær opmærksom på, at klatterne godt kan sidde gemt, specielt i de mere "puffede" racers fjerdragt. Endnu en grund til at regelmæssig at tjekke dine høns. Når spyfluen har lagt æg i klatten, udvikler de sig til maddiker på under et døgn. Maddikerne begiver sig derefter ud for at finde mad. De lever normalt af ådsler, og begiver sig derfor ind i hønen for at spise. Hønen bliver således spist levende indefra. Det går hurtigt ned af bakke for hønen, og finder du en høne ramt af dette, er der kun en vej, og det kan kun gå for langsomt. Det er aflivning på stedet!

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Dette indlæg har 8 kommentarer

  1. Marit

    Hva gjør man ved silke hønsene sine føtter?
    Det samler seg alltid masse jord osv når de trasker utenfor hele dagen. Er litt bekymret hvis det er plagsomt og smerte fullt for dem ,og eventuelt hva kan man gjøre.
    Håper på svar

    1. Maria

      Hej Marit.
      Jeg synes nu ikke det er et problem jeg er stødt på, med mine silkehøns. Ikke i større grad i hvert fald. Man kan evt. kigge dem efter en gang i mellem, og fjerne hvad der måtte sidde. Der er selvfølgelig en risiko for, at noget kan udvikle sig, hvis ikke man gør.
      Håber det var svar på dit spørgsmål.
      Mvh Maria fra Silkehaven.

  2. Rune

    Hej Maria

    Jeg er bange for at vores hønsegård har fået hønselammelse. Det er ikke en sygdom du beskriver herover. Kan du evt. tilføje noget info(hvis du har) på hønselammelse. Jeg synes det er lidt svært at finde information omkring.
    Rune

    1. Maria

      Hej Rune.
      Tak fordi du skriver.
      Uha, det er en grim omgang som udrydder en hel del dyr.
      Jeg har også selv oplevet det i år, så jo, jeg skal nok skrive noget om det snart.
      Held og lykke med dem.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  3. Katja

    Hej Maria,
    Vi har fire nye høns, der burde lægge brune æg, hvoraf den ene lægger grønne æg, hvor hviden er lidt tåget. Ved du mon, hvad det kan skyldes?
    VH Katja

    1. Maria

      Hej Katja!
      Det med skallen kan jo være en blandingsrace med en der lægger grønne æg, men hvorfor hviden er tåget, ved jeg ikke. det har jag aldrig hørt om.
      Fortæl mig gerne hvad det er, hvis du finder ud af det.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  4. Tom

    Min høns gaber hele tiden

    1. Maria

      Hej Tom.
      Det er almindeligt, at høns gaber en del, men hvis du synes det er ud over det sædvanlige, bør du tjekke dem for luftvejsorm, ved at kigge ned i svælget på dem. Hvis du er i tvivl bør du kontakte en dyrlæge, der tager sig af høns. Du kan f.eks. altid ringe til Hårlev dyreklinik og spørge dem til råds.
      Mvh Maria fra Silkehaven

Skriv et svar