Valg af strøelse i hønsehuset
Når det gælder valg af strøelse i hønsehuset, har du forskellige muligheder.
Jeg vil her gennemgå nogle af dem, og se på fordele og ulemper.
Jeg har også lavet et overblik over de forskellige materialer, hvor jeg har bedømt dem for, hvor allergivenlige, rengøringsvenlige og prisvenlige de er.
Længere nede har jeg også set nærmere på, hvad der kan komme i redekassen.
Halm
Halm er dejlig varmt så længe det er tørt. Det kræver at du holder det rent og kræver derfor en del arbejde.
Det er godt at bruge halm om vinteren.
Ud over at det kræver en del udskiftning, kan det være besværligt for dine høns at gå rundt i. Specielt hvis du har høns med fodbefjering.
Halmen suger hurtigt fugt til sig og kan få skimmelsvamp. Det kan derfor give allergi, det lugter dårligt og kan bidrage til et dårligt indeklima.
Bliver halmen desuden våd og fyldt med afføring, er arbejdet med at rengøre huset først rigtig besværligt. Halmen fungerer nærmest som armering, og holder det beskidte lag sammen, så det er svært at få ud, når du skal rengøre huset.
Jeg estimere at man skal hovedrengøre (total udskiftning af bund) mindst én gang om ugen. samt evt. tilføre nyt halm løbende.
Spåner
Spåner er nemmere at have med at gøre, og der findes en masse forskellige typer du kan vælge.
Jeg har i mange år brugt hampspåner, som jeg tidligere har brugt til mine heste. Det er mere allergivenligt da det ikke støver lige så meget som halm (og alm. spåner), og hvis du køber det til heste, kan du få en stor tætpakket balle billigere. Hampspånerne er heller ikke så store som andre spåner, og de lader til ikke at suge fugten så hurtigt som andre spåner.
Spåner er nemmere for hønsene at gå rundt i og isolerer også godt, hvis der er nok af det. Det bliver heller ikke så hurtigt fugtigt som halm gør, og så er det nemt at rengøre da der ikke er noget der binder det sammen.
Det kræver dog stadig regelmæssig udskiftning, da det ellers bliver klistret og sætter sig på hønsenes ben.
Jeg estimere at man skal hovedrengøre (total udskiftning af bund) ca. 1-2 gange hver 14. dag.
Sand
Jeg er gået over til at bruge sand i mine hønsehuse (og gårde), og det er der flere gode grunde til. Jeg har mange hønsehuse og sand er simpelthen bare bedre efter min mening.
Strandsand/sandkassesand er rigtig godt og tørt at anvende som bund. Det isolere og holder på varmen om vinteren og på kulden om sommeren, hvis laget er stort nok. Derudover holder det tørt og skal ikke udskiftes fuldstændigt andet end én til to gange om året ved hovedrengøring.
Når hønsene klatter bliver de hurtigt tørre, og kan enten rives væk med en bladrive eller lign., eller de kan fjernes med en kattebakkeskovl, så sandet sigtes fra. Har man ikke et hævet hus, kan man lave sit eget værktøj til at si med, ud af en greb til spåner og noget volierenet som man lægger ned i så det sigter finere.
Sand giver mulighed for at iblande Hemexide, som er noget kalklignende noget, der dræber små kryb, ved berøring.
Jeg estimere at man skal hovedrengøre (total udskiftning af bund) 1-2 gange om året. Bunden renses nemt løbende, enten dagligt eller én gang ugentligt efter behag.

Bedømmelse
Jeg har herunder lavet en vurdering af de forskellige valg af strøelse i hønsehuset. Det er min egen vurdering, lavet udfra min erfaring gennem årene.
Jeg har vurderet tingene på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er det dårligste, og 5 er det bedste. Det skulle gerne give et overblik over tingene.
Halm:
Allergivenligt:
Rengøringsvenligt:
Prisvenligt:
Karakter:
Spåner:
Allergivenligt:
Rengøringsvenligt:
Prisvenligt:
Karakter:
Hampspåner:
Allergivenligt:
Rengøringsvenligt:
Prisvenligt:
Karakter:
Sand:
Allergivenligt:
Rengøringsvenligt:
Prisvenligt:
Karakter:
Redekasser
Strøelse i redekasser kan også være mange ting. Det mest anvendte er nok halm, men igen bliver det nemt fugtigt og skimmelfyldt, specielt hvis redekasserne er udenfor. Det skal derfor skiftes ret ofte.
Du kan faktisk anvende andre ting end bare halm i dine redekasser, eller du kan kombinere flere ting.
Ud over at det skal være rart for dine høns at ligge der, skal du også tænke over risikoen for utøj. Lus og lopper og andet utøj, kan også godt lide at putte godt og lunt… Så husk at holde godt øje med dine redekasser! Igen er jævnlig rengøring en vigtig faktor.
For at nedsætte risikoen for utøj, kan man prøve at lægge nogle urter med ind i redden. Jeg har ikke selv erfaring med urter endnu, men du kan sikkert finde nogle gode bud på, hvilke du kan bruge på nettet.
Her er nogle forskellige idéer til redemateriale:
- Halm og evt. urter
- Spåner og evt. urter
- Sand iblandet Hemexide
- En kombination af spåner i bunden og halm/urter
- En kombination af sand/Hemexide i bunden og halm/urter
Det vigitgste at huske på her, er at man skal udskifte det med jævne mellemrum. I hvert fald hvis der er andet end sand. Jeg vil mene, at 1-2 gange hver 14. dag, er et godt bud.
Er det et godt indlæg?
Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!
Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:
Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?
Ikke helt tilfreds med indholdet?
Så lad mig gøre det bedre!
Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...
Jeg har haft kyllinger fra daggamle og de er nu lukket ud i hønsehus og er varmefri. Jeg fulgte anvisningerne, og fjernede lampen om natten i går De er blevet lukket ud i hønsegården i går og vi havde stort besvær med at få de sidste to ind igen til aften. DET ville de ikke. I dag er ca halvdelen ude igen og de nyder det. Jeg har købt grit som strøelse. Det dufter godt og jeg tænker, at klatterne bare rives sammen – ligesom med sand.
Hos opdrætteren brugte hun kattetoiletter som redekasser. Der lå sand i bunden af dem. Det havde jeg egentlig tænkt mig at prøve. Men der er jo lidt tid til endnu 🙂 de er kun 6 og 12 uger.
Hej Mette!
Tusind tak for din beretning om, hvordan det går hos dig Det er dejligt at høre!
Ja du kan sagtens bruge kattebakker som redekasser, men jeg vil foreslå dig at afprøve med en først, da det er meget forskelligt, hvad høns synes er godt at lægge æg i
Pøj pøj med det hele fremover.
Mvh Maria fra Silkehaven
Hej
Hvor tykt skal sandlaget være for at isolere i hønsehuset. Sand vejer jo en del så jeg er bekymret for vægten, når det skal anvendes i et hævet hønsehus
Mvh Rikke
Hej Rikke!
Tusind tak for dit gode spørgsmål.
Hvis det er et solidt bygget hævet hus uden en træk-ud bakke så vil jeg fåreslå, at man lægger et lag sand på omkring 10 cm +/- 2 cm. Har man derimod et af tyndt træ med en udtræksbakke, så er det denne der styrer højden på bundmaterialet/sandet. Min erfaring er, at bakkerne godt kan holde til det tynde lag man kan putte i dem, men man må prøve sig frem, lidt ad gangen, for at være på den sikre side.
Mvh Maria fra Silkehaven