kalkbensmider hvad er det?

Kalkbensmider er små mider, der lever under skællene i dine høns fødder og eller omkring næbet. Det er nogle af de mest djævelske typer af utøj, dine høns kan få, da de er utroligt svære at komme af med, hvis ikke du opdager det i tide.

De udskiller kalk og misformer dine høns skæl, så de bliver lange og snabelformede. Høns der er særlig hårdt ramt, kan blive stivbenede og klumpfodede. De får simpelthen misdannelser på benene, og skulle man være så heldig at få bugt med det, så ændrer det ikke på misdannelserne. Det er en meget pinefuld tilstand for hønsene, der i slemme tilfælde må aflives.

Kalkbensmider overføres fra andre høns og fugle der har det. Herunder kan du se nogle eksempler på kalkben. Hønsenes fødder og løb har været dyppet i madolie.

Gode råd før & under:

 • Tjek dine dyr jævnligt

  Gør det til en vane, at tjekke dine høns igennem for skavanker og utøj regelmæssigt. Min. en gang om måneden og meget gerne oftere. En plusside ved dette er også, at du løbende ser på dine høns' tilstand, og derfor kan gribe ind tidligt, hvis der er noget galt.

 • Rengøring, rengøring, rengøring!

  Det er rigtig vigtigt at gøre sit hønsehus hovedrent et par gange om året. Derudover skal du selvfølgelig holde deres hus rent løbende på almindelig vis.

 • Forebyggelse er bedre end helbredelse

  Sørg for at bekæmpe utøj i huset flere gange om året. Giv dine høns vitaminer, hvidløg, æteriske olier, eller hvad du nu vælger for at holde dine høns sunde og fri for utøj. 

 • Ved køb af nye høns - gør følgende::

  Tjek altid de høns du vil købe, inden du tager dem med hjem fra salgsstedet, og vær ikke bange for at sige NEJ TAK til handlen, hvis du ikke er tilfreds.

 • Sæt nytilflyttere i karantæne

  Sørg altid for at sætte nytilflyttede høns i karantæne i 2-4 uger inden de præsenteres for flokken.

 • Undersøg karantænedyr

  Og husk selvfølgelig at tjekke den/de nye høns for skavanker og utøj, inden du sætter dem ind til dine egne, og sæt dem kun sammen, hvis du er så sikker som muligt på, at der ikke er noget galt med dem.

 • Hvis uheldet rammer - Tålmodighed!

  Det kan være en lang kamp at komme af med dem, og du skal fortsætte kampen et stykke tid efter de er væk. De vil helt sikkert komme tilbage efter noget tid. Derfor er specielt desinfektion af inventar og hus vigtigt.

 • Fortsæt behandlingen

  Fortsæt med at give dem et fodbad i brunsæbevand eller Kovaline et par gange om måneden, efter det ser ud til at være væk.

Tro mig disse råd er gode at følge. Jeg har lært det på den hårde måde! 

Har dine høns fået kalkbensmider?

Er du så uheldig, at dine høns har fået kalkbensmider?

Jo før du ser det jo bedre. Derfor må jeg sige det igen: Tjek dine høns jævnligt.

Symptomer:
Du kan se det, ved at dine høns fødder bliver mere hvide. Som om de har afføring siddende på tæerne.
Tidligere ses det nok som mere hvide kanter ved skællene, og disse begynder at stritte og vokse opad.

Igen forebyggelse er bedre end helbredelse, men er uheldet ude, så må du gribe til de hårde metoder!

Jeg købte en gang en høne, som jeg ikke tjekkede, da jeg købte hende. Jeg satte hende godt nok i karantæne nogle uger, men kendte ikke til kalkbensmider på det tidspunkt, og gjorde i øvrigt heller ikke ret meget ud af, at tjekke hende inden hun blev sat ind til min flok. Dengang tænkte jeg desværre kun på, om hun var syg med noget, og om hun faldt død om inden for karantæneperioden. Og det kom jeg bitterligt til at fortryde, for ganske rigtigt, så havde hun kalkbensmider. Da jeg ikke vidste, hvad det var, gik der nu et årstid, før jeg lagde noget i, at hendes fødder blev hvide og tygge. (Jeg tjekkede ikke mine høns for skavanker og utøj, med mindre det så ud som om, der var noget galt). Først efter det årstid begyndte jeg at tænke over, at der måske var noget galt med hende, og at det ikke bare var hendes skøre måde at være på (hun er en meget speciel høne). Ja ganske rigtigt! Der var noget galt, og nu havde fælden klappet! Miderne havde bredt sig til de fleste af de andre høns… 🙁

Behandling:

Der bliver skrevet alt muligt om behandling. Lige fra fodbad i brunsæbevand, hvor man børster skællene med en tandbørste, de tørre ben smøres ind i vaseline eller en tyk olieblanding. Dette gentages ca. hver 2-3 dag, indtil det er væk. Andre sprøjter med noget insektdæber for derefter at smøre olie på. Andre havde held med at dyppe hønsenes fødder og løb i olie osv. Der findes utallige afarter og kombinationer af det ovenstående, og vi prøvede rigtig meget af det, uden held.

Mit gæt er, at hvis man griber det i god tid, så er der en mulighed for, at noget af dette vil virke.

Da der ikke var noget af det ovenstående, der hjalp de mest ramte høns, fandt jeg en dyrlæge der også tog sig af høns, og spurgte ham. Han sagde:

Du har gjort det helt rigtige, du skal bare bruge en anden spray som du kan få hos dyrlægen. Så skal du 2-3 gange om ugen spraye deres fødder og løb, samt deres siddepinde mv. Derudover skal du behandle med olie eller vaseline hver 2-3 dag, forskudt af den anden behandling. Pyha – Hvad man ikke gør for sine høns 😛

Gode midler til vask:

 • Brunsæbevand
 • Kovaline koncentrat

Mulige midler til smørring:

 • Kovaline salve
 • Vaseline
 • Hovolie eller fedt til heste
 • Svovl salve

Mulige midler til at dyppe ben i:

 • Dieselolie
 • Madolie
 • Desinfiktionsmiddel til huset og inventar f.eks. Biolop omgivelser
 • Evt. spraymiddel til startbekæmpelse (spørg dyrlægen)

Mulige midler til at spraye på/rengøre:

 • Desinfiktionsmiddel til huset, inventar og høns f.eks. Biolop omgivelser
 • Evt. spraymiddel til startbekæmpelse (spørg dyrlægen)
Du kan se nedenunder, hvad jeg har gjort/gør, samt før og efter billeder af forløbet.

Min opskrift på Kalkben gå væk:

 • Vask!

  Brug Kovaline koncentrat eller alternativt brun sæbe opløst i vand til at vaske de ramtes fødder og løb med en gammel tandbørste. Tør efter med et håndklæde eller føntør, hvis det ikke er varmt i vejret. Kovaline er et super godt dansk produceret produkt, der ikke er lavet af lægemidler. Det fås mange forskellige steder.

 • Smør!

  Næste dag samt på 4. dagen smørers de ramtes fødder og løb ind i et ordenligt lag Kovaline salve. Allerede på 4. dagen hvor dette gentages, kan du se en forskel!

 • Rengør hus og inventar

  Samtidig med behandlingen af de ramte dyr, er det vigtigt at holde deres hus ekstra rent og desinficeret. Jeg bruger "BioLop omgivelser", som er et desinficeringsmiddel på spray, der ikke skader andet end krybet. Der er ikke tilbagehold på æg og kød. Find det på nettet eller spørg din dyrlæge.

 • Igen og igen!

  Gentag det hele hver uge frem til, og et par uger efter der ikke er mere at se. Hver forberedt på at genoptage behandlingen efter noget tid, hvor det muligvis vender tilbage.

 • Omfang

  Har du en lille flok på mindre end 6 høns, er det muligt at behandle dem alle på denne måde. Har du derimod flere høns, er det noget af en omgang! Jeg vil derfor anbefale dig at behandle de ramte dyr, hvor du kan se kalkben, på den nævnte måde. De individer der ikke har synligt tegn på kalkben, kan du sprøjte med Biolop omgivelser. Et pust på hvert ben, under hver vinge, bag i og evt. i nakken. Produktet er ikke lavet til det, men hønsene skulle ikke tage skade, og det hjælper med at holde krybet på afstand. Dette gøres kun én gang. Er du nervøs for det, så prøv med én høne først og vent nogle dage før du tager de andre, så du er sikker på at der ikke sker noget. Mine har det virket fint på. Sørg for at holde øje med dyrene løbende hen over det næste halve års tid, og hold deres hus og inventar rent og desinficer det f.eks. en gang om måneden.

Før og efter:

Her er et før- og efter-billede af én af mine høns. Det er taget med 10 dages mellemrum og midt i processen, men man kan tydeligt se forskel på de 10 dage.

Herunder er en mere nøjagtig beskrivelse af, hvad jeg har gjort:

Før-billedet er taget tre dage efter jeg behandlede med sprøjtemidlet. De to følgende dage dyppede jeg hønsenes fødder i madolie. Første dag rengjorde jeg hønsehuset og desinficerede det. Derefter gav jeg hønsene et par dage i fred.

Alle disse “udskejelser” foregår om aftenen, når de er gået til ro.

Efter et par dage rensede jeg hønsehuset igen og desinficerede det, samt gav det hemexide. Jeg vaskede hønsenes fødder og løb i brunsæbevand. Derefter har jeg de to følgende dage smurt hønsenes fødder og løb med Kovaline salve. Så har de igen fået ro.

Jeg har igen rengjort og desinficeret hønsehuset og flere dage efter (10 dage efter før billedet) vasket deres fødder og løb i brunsæbevand.

Det er faktisk alt, hvad jeg har gjort på i alt små 14 dage. Og det I kan se forskel på billederne, er på bare 10 dage. Det er den største udvikling jeg har set endnu, med alle de ting jeg har prøvet. 😀

Sidenhen har jeg ændret metode til det jeg har skrevet under “min opskrift på kalkben gå væk”, da det efter min mening er endnu mere effektivt.

Er det et godt indlæg?

Klik på et hjerte for at rate indlægget!

Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Antal stemmer: 1

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Vi er kede af, at du ikke var tilfreds med indholdet.

Lad os gøre indholdet bedre!

Fortæl os hvordan vi kan gøre indholdet bedre!

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Leave a Reply