Hvordan lærer man høns at drikke af nipler?

I denne vejledning “Hvordan lærer man høns at drikke af nipler?”, vil jeg se nærmere på netop dette emne. Jeg kommer ind på hvad nipler er, hvilke fordele der er ved dem, og så vil jeg gennemgå, hvordan du nemt kan lærer dine høns at drikke af dem.

Du kan også se og købe denne super gode nippeldrikkeautomat i Silkehaven.

hvordan lærer man høns at drikke af nipler

Hvad er nipler?

Normalt drikker mange hobbyfjerkræ af blankt vand, altså vand der står med en overflade. Det kan f.eks. være i en beholder med en rande udenom, hvor vandet selv doserer sig ud, indtil beholderen er tom.

Der findes mange udformninger af drikkeautomater til høns, men først for nyligt, har vi i Danmark fået glæde af nippel-systemet, som ellers kun tidligere har været forbeholdt industrien.

Niplen fungerer ved at den i urørt tilstand ikke doserer vand ud. Skubbes den lille pal ind, kommer der derimod vand ud, så hønen kan drikke.

Jeg vil formode, at navnet “nippel” er blevet tildelt, fordi systemet fungerer lidt ligesom en brystvorte, eller i hvert fald er udtænkt ud fra samme idé.

I industrien har man længe brugt nipler, da det har mange fordele ift. andre vandingssystemer.
Her ses de tit på lange rørstrækninger, hos mange forskellige landbrugsdyr.

Fordele ved nippelautomater

Personligt er jeg helt vild med disse nippeldrikkeautomater. De er rigtig gode fordi vandet er gemt væk i en lukket beholder, og derfor ikke bliver dårligt, fyldt med skidt og snavs, og derfor ikke danner en masse dårlige bakterier. Derudover er der den fordel ved nipler, at det kun er dine høns der kan drikke af vandet. Ved de normale typer vandautomater har andre dyr, som vilde fugle, rotter mv. nemlig mulighed for, at komme til vandet og dermed sprede sygdomme videre til dine høns. Det vil vi for alt i verdenen gerne undgå.

drikkeautomat med nipler

Det skal du bruge:

  • En nippeldrikkeautomat med vand
  • Høns
  • Dig selv

Sådan gør du:

  • Hæng Nippelautomaten op

    Hæng nippeldrikkeautomaten op i en god højde, så den passer i til, at hønsene kan nå den, når de står under den og strækker halsen lidt op. Fyld vand i beholderen.

  • Fjern andre kilder til vand

    VIGTIGT: Fjern alle andre former for vandautomater og blankt vand, så nippelautomaten er den eneste kilde til vand.

  • Indfang en høne/hane

    Indfang en høne eller hane ad gangen. Hvis du har mange, kan du nøjes med ca. halvdelen til en start og se, om det ikke er nok, da de også kan lærer hinanden det. Har du rigtig mange, kan du prøve med en tredjedel.

  • Hold hønen/hanen op til niplen

    Hold hønen eller hanen under beholderen, i så naturlig en position som muligt (som den selv vil se det nedefra, når den selv skal drikke).

  • Dut til niplen med næbet

    Før næbet op til niplen og dut til den med det, så der kommer lidt vand ud over det. Hønen eller hanen vil smaske, når den mærker vandet løbe ned over næbet. Det er vigtigt at den smasker, så du er sikker på den har opdaget vandet. Pas dog på du ikke overdriver og risikerer at drukne den.

    Gentag dette et par gange, indtil du tænker, at den har opfattet, at der kommer vand ud af niplen.

  • Sæt hønen/hanen ned og gentag

    Nu kan du sætte hønen eller hanen ned, og gentage processen med en ny. Husk du behøver ikke at gøre det med dem alle. Start med ca. halvdelen, og hvis du har rigtig mange (10+), kan du nøjes med en tredjedel og se, hvordan det går.

  • Hold øje med dem - Giv dem tid

    Nu skal du holde øje med dem i løbet af dagen.

    Drikker nogle af dem af den, kan du roligt regne med at de andre nok skal lærer det også.

    Hvis ikke der er nogen der har drukket af den i løbet af dagen (eller hvis du er i tvivl), kan du gentage processen igen. Gerne med nogle andre høns, end dem du valgte tidligere.

    De skal meget gerne have lært det indenfor et par dage. Men husk, det er vigtigt, at de IKKE kan komme til vand andre steder, så sørg for at der ikke ligger regnvand eller andet de kan komme til, ellers virker det ikke!

    Det er en god idé, at gøre dette i en weekend eller en anden dag, hvor man har tid til at kigge efter dem det meste af dagen.

  • Vær ikke bange - det skal nok gå!

    Du skal ikke være bange for, at de bliver dårlige eller måske dør, bare fordi du har fjernet alt vandet (det var jeg i starten). Det er netop det der gør, at de er villige til at lære at drikke af den nye beholder - Du har jo vist dem at der er vand der. De kan sagtens klare sig uden vand i den periode, og går de tilmed på et grønt område eller får grønt at spise, får de også væske igennem det.

    Så bare rolig. Det kan godt være lidt nervepirrende, men hold ud! Hvis du opgiver halvvejs og giver dem vand på anden måde, kommer det ikke til at virke.

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Skriv et svar