3
(2)

Valg af strøelse i hønsehuset

Det kan godt være svært at finde ud af, hvad der er bedst, når vi taler strøelse i hønsehuset. Især når man er nyopstartet hønseholder 🙂

Der er mange ting der skal tages i betragtning ved valg af strøelse i hønsehuset, selvom strøelse nok ikke er noget af det første, man tænker over, når man skal have høns.

Er det høns med fjer på benene? Er huset hævet fra jorden eller kan man gå ind i det? Hvad er bedst for hønsene? Hvor tit ønsker man at gøre rent (eller rettere hvor sjældent)? 😉

De mest anvendte typer af strøelse er nok halm, spåner og sand.

Igennem rigtig mange år, ja faktisk snart 20 år, har jeg haft høns her, hvor jeg bor.

Jeg startede med at bruge halm. I starten havde vi et stort tredelt hønsehus med betongulv, og der virkede det fint nok, men jeg var heller ikke klar over at der var andre muligheder dengang.

Senere fik jeg mit første hævede hønsehus. Her startede jeg også med at bruge halm, men fandt ud af, at det var meget besværligt at rengøre. Jeg begyndte derfor at gå andre veje…

På daværende tidspunkt havde jeg noget hampstrøelse stående efter at jeg havde haft heste. Så det var oplagt at prøve det 🙂

Det har jeg så brugt i nok de 10 af årene (igen jeg vidste ikke der fantes noget der var bedre)…

På nuværende tidspunkt har jeg fire hævede huse og to små kyllingehuse, og med denne udvidelse, kunne det være rart at det der med rengøringen, kunne gøres lidt nemmere 😛

Nå men for at gøre en lang historie kort, så har jeg nu lavet en vejledning, til dig der gerne vil vide, hvilke muligheder der er og ikke mindst, hvilke fordele og ulemper der er ved de forskellige typer strøelse. Jeg har lavet en bedømmelse af dem under følgende kriterier: Allergivenligt, rengøringsvenligt og prisvenligt. Jeg kommer også ind på, hvad der er godt at putte i redekasserne.

Du kan se “Valg af strøelse i hønsehuset” under vejledninger.

Er det et godt indlæg?

Klik på et hjerte for at rate indlægget!

Gennemsnitlig bedømmelse 3 / 5. Antal stemmer: 2

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Vi er kede af, at du ikke var tilfreds med indholdet.

Lad os gøre indholdet bedre!

Fortæl os hvordan vi kan gøre indholdet bedre!

Skriv et svar

4.2
(14)

Valg af strøelse i hønsehuset

Når det gælder valg af strøelse i hønsehuset, har du forskellige muligheder.

Jeg vil her gennemgå nogle af dem, og se på fordele og ulemper.

Jeg har også lavet et overblik over de forskellige materialer, hvor jeg har bedømt dem for, hvor allergivenlige, rengøringsvenlige og prisvenlige de er.

Længere nede har jeg også set nærmere på, hvad der kan komme i redekassen.

Halm

Halm er dejlig varmt så længe det er tørt. Det kræver at du holder det rent og kræver derfor en del arbejde.

Det er godt at bruge halm om vinteren.

Ud over at det kræver en del udskiftning, kan det være besværligt for dine høns at gå rundt i. Specielt hvis du har høns med fodbefjering.

Halmen suger hurtigt fugt til sig og kan få skimmelsvamp. Det kan derfor give allergi, det lugter dårligt og kan bidrage til et dårligt indeklima.

Bliver halmen desuden våd og fyldt med afføring, er arbejdet med at rengøre huset først rigtig besværligt. Halmen fungerer nærmest som armering, og holder det beskidte lag sammen, så det er svært at få ud, når du skal rengøre huset.

Jeg estimere at man skal hovedrengøre (total udskiftning af bund) mindst én gang om ugen. samt evt. tilføre nyt halm løbende.

Spåner

Spåner er nemmere at have med at gøre, og der findes en masse forskellige typer du kan vælge.

Jeg har i mange år brugt hampspåner, som jeg tidligere har brugt til mine heste. Det er mere allergivenligt da det ikke støver lige så meget som halm (og alm. spåner), og hvis du køber det til heste, kan du få en stor tætpakket balle billigere. Hampspånerne er heller ikke så store som andre spåner, og de lader til ikke at suge fugten så hurtigt som andre spåner.

Spåner er nemmere for hønsene at gå rundt i og isolerer også godt, hvis der er nok af det. Det bliver heller ikke så hurtigt fugtigt som halm gør, og så er det nemt at rengøre da der ikke er noget der binder det sammen.

Det kræver dog stadig regelmæssig udskiftning, da det ellers bliver klistret og sætter sig på hønsenes ben.

Jeg estimere at man skal hovedrengøre (total udskiftning af bund) ca. 1-2 gange hver 14. dag.

Sand

Jeg er gået over til at bruge sand i mine hønsehuse (og gårde), og det er der flere gode grunde til. Jeg har mange hønsehuse og sand er simpelthen bare bedre efter min mening.

Strandsand/sandkassesand er rigtig godt og tørt at anvende som bund. Det isolere og holder på varmen om vinteren og på kulden om sommeren, hvis laget er stort nok. Derudover holder det tørt og skal ikke udskiftes fuldstændigt andet end én til to gange om året ved hovedrengøring.

Når hønsene klatter bliver de hurtigt tørre, og kan enten rives væk med en bladrive eller lign., eller de kan fjernes med en kattebakkeskovl, så sandet sigtes fra. Har man ikke et hævet hus, kan man lave sit eget værktøj til at si med, ud af en greb til spåner og noget volierenet som man lægger ned i så det sigter finere.

Sand giver mulighed for at iblande Hemexide, som er noget kalklignende noget, der dræber små kryb, ved berøring.

Jeg estimere at man skal hovedrengøre (total udskiftning af bund) 1-2 gange om året. Bunden renses nemt løbende, enten dagligt eller én gang ugentligt efter behag.

Valg af strøelse i hønsehuset

Bedømmelse

Jeg har herunder lavet en vurdering af de forskellige valg af strøelse i hønsehuset. Det er min egen vurdering, lavet udfra min erfaring gennem årene.

Jeg har vurderet tingene på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er det dårligste, og 5 er det bedste. Det skulle gerne give et overblik over tingene.

Halm:

Allergivenligt:

Rengøringsvenligt:

Prisvenligt:

Karakter:

1/5
2/5
3/5

Spåner:

Allergivenligt:

Rengøringsvenligt:

Prisvenligt:

Karakter:

3/5
3/5
3/5

Hampspåner:

Allergivenligt:

Rengøringsvenligt:

Prisvenligt:

Karakter:

4/5
3/5
3/5

Sand:

Allergivenligt:

Rengøringsvenligt:

Prisvenligt:

Karakter:

5/5
5/5
5/5

Redekasser

Strøelse i redekasser kan også være mange ting. Det mest anvendte er nok halm, men igen bliver det nemt fugtigt og skimmelfyldt, specielt hvis redekasserne er udenfor. Det skal derfor skiftes ret ofte.

Du kan faktisk anvende andre ting end bare halm i dine redekasser, eller du kan kombinere flere ting.

Ud over at det skal være rart for dine høns at ligge der, skal du også tænke over risikoen for utøj. Lus og lopper og andet utøj, kan også godt lide at putte godt og lunt… Så husk at holde godt øje med dine redekasser! Igen er jævnlig rengøring en vigtig faktor.

For at nedsætte risikoen for utøj, kan man prøve at lægge nogle urter med ind i redden. Jeg har ikke selv erfaring med urter endnu, men du kan sikkert finde nogle gode bud på, hvilke du kan bruge på nettet.

Her er nogle forskellige idéer til redemateriale:

 • Halm og evt. urter
 • Spåner og evt. urter
 • Sand iblandet Hemexide
 • En kombination af spåner i bunden og halm/urter
 • En kombination af sand/Hemexide i bunden og halm/urter

Det vigitgste at huske på her, er at man skal udskifte det med jævne mellemrum. I hvert fald hvis der er andet end sand. Jeg vil mene, at 1-2 gange hver 14. dag, er et godt bud.

Er det et godt indlæg?

Klik på et hjerte for at rate indlægget!

Gennemsnitlig bedømmelse 4.2 / 5. Antal stemmer: 14

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Vi er kede af, at du ikke var tilfreds med indholdet.

Lad os gøre indholdet bedre!

Fortæl os hvordan vi kan gøre indholdet bedre!

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Er det et godt indlæg?

Klik på et hjerte for at rate indlægget!

Gennemsnitlig bedømmelse 4.2 / 5. Antal stemmer: 14

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Vi er kede af, at du ikke var tilfreds med indholdet.

Lad os gøre indholdet bedre!

Fortæl os hvordan vi kan gøre indholdet bedre!

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Mette

  Jeg har haft kyllinger fra daggamle og de er nu lukket ud i hønsehus og er varmefri. Jeg fulgte anvisningerne, og fjernede lampen om natten i går De er blevet lukket ud i hønsegården i går og vi havde stort besvær med at få de sidste to ind igen til aften. DET ville de ikke. I dag er ca halvdelen ude igen og de nyder det. Jeg har købt grit som strøelse. Det dufter godt og jeg tænker, at klatterne bare rives sammen – ligesom med sand.
  Hos opdrætteren brugte hun kattetoiletter som redekasser. Der lå sand i bunden af dem. Det havde jeg egentlig tænkt mig at prøve. Men der er jo lidt tid til endnu 🙂 de er kun 6 og 12 uger.

  1. Maria

   Hej Mette!
   Tusind tak for din beretning om, hvordan det går hos dig Det er dejligt at høre!
   Ja du kan sagtens bruge kattebakker som redekasser, men jeg vil foreslå dig at afprøve med en først, da det er meget forskelligt, hvad høns synes er godt at lægge æg i
   Pøj pøj med det hele fremover.
   Mvh Maria fra Silkehaven

Skriv et svar