Pasning af kyllinger - Sådan gør du:

Pasning af kyllinger kan godt være lidt uoverskueligt, hvis du ikke har prøvet det før. Daggamle kyllinger skal have et sted at være, hvor de er skærmet for træk, og der er en varmelampe eller en “kyllingemor” (varmeplade) de kan varme sig under. Kyllingerne skal have varme til omkring 6-8 ugers alderen.

varmelampe

Varmelampe:

Vælger du varmelampen, skal den placeres så de ikke fryser men heller ikke har det for varmt. Du kan se og høre på kyllingerne om de er tilfredse. Hvis der er for varmt ligger de langs kanten af baljen (eller hvad du har dem i) og fryser de, klumper de sig sammen under lampen og pipper gennemtrængende. Du kan indstille lampens højde ift. bunden for at styre temperaturen, eller på nogle modeller (som den jeg sælger) ved at sætte lampen på sparefunktion.
Har du kyllingerne indenfor, starter jeg som udgangspunkt med at hænge lampen ca. 30 cm fra gitteret ned til bunden af baljen, og sætter den op efterhånden som kyllingerne vokser.
Vælger du at lægge et termometer under lampen for at måle temperaturen, skal der være mellem 33 og 35 grader C lige under den. Men det er ikke nødvendigt. 

varmeplade til kyllinger

Varmeplade/kyllingemor:

Vælger du en “kyllingemor”, som er en varmeplade på ben, skal du stille den, så kyllingerne kan ligge ned under den og stadig få varmen. Kyllingerne må ikke kun kunne få varmen når de står op. Stil den så undersiden af pladen passer ca. i kyllingernes ryghøjde. Jeg indstiller gerne den bagerste del af pladen lidt lavere end den forreste. På den måde kan de selv vælge hvor de vil ligge ift. højden. Husk at den alligevel skal indstilles løbende, som kyllingerne vokser. 

Vær opmærksom på, at hvis pladen står for lavt til dem, vil de ofte ikke gå ind under den, og kan gå forvirrede rundt om den, eller i stedet prøve at hoppe op på den, når du prøver at gænge dem over til den.

Kyllinger der ikke er vandt til en vameplade/kyllingemoder, kan hjælpes på vej ved at man forsigtigt tager hver enkelt kylling og placere op mod varmepladen så den kan mærke varmen, hvorefter man slipper den fri inden under.

Det kan være en god idé at købe et låg til varmepladen, som sørger for at kyllingerne ikke kan hoppe op på den og svine den til.

Uanset hvilken varmekilde du vælger, så kan du normalt også se/høre på kyllingerne, om forholdene er i orden. Kyllingerne har det med at pippe meget højt og gennemtrængende, hvis der er noget galt.

Varmelampe: Ligger kyllingerne klumpet sammen lige under varmelampen hele tiden, så er det for koldt og du må evt. sætte lampen længere ned, eller flytte kyllingerne og lampen til et varmere sted. (Se video herunder. OBS varmelampen her sidder som den skal, de er bare lige kommet ind under den).
Kæmper kyllingerne for at komme væk fra midten af varmelampen, er det derimod for varmt.

Husk at det er vigtigt, at kyllingerne har plads nok til, at de kan fjerne sig lidt væk fra varmekilden.

Se til kyllingerne flere gange om dagen, og sørg for de har alt, hvad de skal bruge, ikke har væltet vandet eller fyldt det med strøelse, og at de generelt er glade og tilfredse.

I kyllingernes første levetid (1 uge 14 dage) er det vigtigt, at du tjekker dem bagi. Der har det nemlig med at hobe sig afføring op, som størkner. Det kan let proppe helt til, hvilket gør det umuligt for kyllingen at komme af med afføringen, og fjernes det ikke, kan kyllingen dø en meget pinefuld død! I naturen er det noget hønemoderen tager sig af.

Generelt om denne vejledning:

I denne vejledning gennemgår jeg, hvad du skal bruge til dine kyllinger, hvilket tilbehør jeg selv bruger og hvorfor. Mange af tingene har jeg til salg på min webshop, og jeg har linket til dem i teksten.
Til sidst har jeg en gennemgang uge for uge i kyllingernes liv, hvor du kan se, hvornår du skal gøre hvad, samt hvad du skal være opmærksom på undervejs.
Håber det kan hjælpe dig, og give dig trykhed når du skal opdrætte kyllinger de første gange. God fornøjelse!

Det skal du bruge...

Foder:

Kyllinger skal have startfoder de første 6-8 uger (ad libitum), hvis ikke andet er anvist. Vær dog opmærksom på, at følge de anbefalinger der står på den mad du køber til dem. F.eks. står der på mit startfodder, at de skal have det de første 28 dage, for derefter at gå over til voksefoder osv. Sørg for at stille foder og frisk vand uden for varmekildens rækkevidde (så vidt muligt).

startfoder fjerkræstarter
Bundmateriale:

I bunden kan du bruge f.eks. sand/grit, spåner eller anden hakkelse mv.. Jeg bruger for det meste hampstrøelse, som jeg køber i store pakker til heste eller strandsand.

Grit:

Ud over frisk vand, startfoder, varme og strøelse, er det også vigtigt, at de får noget sand/grus også kaldet grit. Det bruger de til kråsen, så de kan kværne deres mad. Det kan hældes i foderskålen, i bunden eller i en skål for sig selv.
Jeg sælger noget specielt grit som egner sig godt til kyllinger i flere aldre.
Når de er små får de kyllinge-grit med sand, skaller og kul. Det giver dine kyllinger det de skal bruge til deres krås, knogler og kullet hjælper med at holde deres mavesystem i orden så de ikke bliver syge.
Jeg giver dem det gerne i en stor keramisk skål med buede kanter, som de elsker at sandbade i (de buede kanter gør at grittet ikke bliver smidt så meget ud når de sandbader).
Når de bliver større omkring 6-8 ugers-alderen skifter jeg over til “grit med kul til store kyllinger”. Det er større og mere skallebaseret, og så indeholder det stadig kul. Det får de frem til de er voksne.
Grit skal altid være tilgængeligt for dine høns og kyllinger!

Opbevaring af kyllinger:

Til at opbevare kyllingerne bruger jeg en stor 90 L balje. Den er super god og praktisk på mange måder:

  • Let at rengøre.
  • Centrere varmen fra varmelampen.
  • Holder på varmen da den er sort.
  • Kan bruges igen og igen.
  • Kan anvendes i alle stadier af kyllingernes/høns liv.
  • Mulighed for at skære en døråbning i den så kyllingerne kan gå ud i en gård.
  • Kan vendes om og bruges som baljehus til kyllinger eller høns i godt vejr.

Du kan læse mere om hvordan du kan bruge den i min vejledning her.

90 l balje til opdræt af kyllinger

Tilbehør:

Som tilbehør bruger jeg en lille kyllingevandautomat på 1,5 L.
Den er god i størrelsen, da der kan være ok meget vand i, og den samtidig ikke fylder for meget i baljen.
Vandrenden er tilpas i størrelsen til at de kan drikke, uden at de nemt kan komme til at drukne i den.
Undgå at give dine kyllinger vand i en skål, da kyllingerne nemt kan drukne i den!

kyllinge vandautomat 1,5 l

Til startfoderet bruger jeg et kyllingefodertrug med huller på 30 cm.
Det har en god størrelse og hullerne bevirker, at de ikke kan spilde maden ud over det hele, når de skraber.
Når kyllingerne er daggamle (de første 2-3 dage), strøer jeg maden og gritten ud i bunden. Herefter bruger jeg dette smarte fodertrug til begge dele, og senere når de får mere plads bruger jeg en skål til grit.

fodertrug med huller til daggamle kyllinger

Større kyllinger:

Pasning af kyllinger fra 8-20 ugers alderen: Kyllingerne lever primært af voksefoder. Der kan dog stadig gives grønt, korn og evt. køkkenaffald som supplement, hvis man ønsker. 

Pasning af kyllinger fra 20 ugers alderen: Kyllingerne gives fuldfoder/æglægningsfoder med suplement af grønt og evt. køkkenaffald. Korn begrænses nu til et minimum. Samtidig skal du nu sørge for, at de kan komme til skaller/grit. Det har bl.a. til formål at styrke deres æggeskaller. Det er ikke noget de spiser ret meget af.

Nu er dine små søde kyllinger blevet til store voksne høns!

Husk, hvis det er de første høns du har, at give dem alt, hvad de har brug for. Såsom f.eks. redekasser, sandbad og meget andet.

Plan over de første uger:

Her er en plan over de første uger i deres liv. Du kan her se hvad du skal være opmærksom på under vejs, samt hvad du kan gøre.

Husk dog lige på, at alle høns og racer er forskellige, så føler du at dine kyllinger kan klare at du rykker lidt på det ift. ugerne, kan du endelig prøve det.

Jeg har i denne beskrivelse taget udgangspunkt i silkehøns, da det er det jeg har mest erfaring med.

Når det gælder silkehøns, så kan det være en god idé, hvis man gerne vil have mest held med at få dem til at sidde på pind, at man introducere dem for pinde, allerede fra de er helt små. Man kan lægge en lille gren ind til dem, som ligger nogenlunde stabilt i bunden. Efterhånden som de bliver større, kan man udskifte den med en større og lidt højere. Husk dog på at silkehøns godt kan lide lave siddepinde ift. andre hønseracer.

Uge 1 - 2:

Kyllingerne vender sig til tilværelsen, varmer sig og vokser sig større, ved at spise startfoder. De bliver mere og mere livlige hen mod slutningen af ugen.

Det kan være en god idé at kigge kyllingerne efter i numsen for at se, om de har tørret afføring siddende. Det kan nemlig føre til, at en kylling ikke kan komme af med afføringen og risikere dermed at dø. Har dine kyllinger tørret afføring siddende, kan det blødgøres med et fugtigt stykke køkkenrulle (en vatpind eller en engangsklud kan også bruges) og forsigtigt pilles af. I naturen tager hønemoderen sig af det.

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade. Husk at justere varmekilden op, så den passer til kyllingerne når de vokser.

Uge 3:

I 3. uge kan du så småt begynde, at give dine kyllinger klippet græs. Det skal klippes fint, ligesom purløg på din æggemad. Du kan også servere andet grønt som de så selv skal flå i lidt mindre stykker. Det grønt der ikke bliver spist, skal fjernes.
Her er det ekstra vigtigt at de får grit med kul i (kul kan også købes i løsvægt), da grønt i større stykker kan give sug krog, og det afhjælper kullet ofte.

Hvis dine kyllinger går i en balje eller lign. er det på høje tid at få skåret et hul i den, og lave en gård til dem indenfor, så de kan få noget mere plads at gå på.

Mine kyllinger starter med at være i en balje eller en plastikkasse, med en varmekilde. Når de så bliver for store eller spraldske, skærer jeg et hul i baljen og laver en lille gård til dem, som de kan gå ud i. Dette foregår stadig indendørs, i en stald, garage eller lign.

Har du et tomt hønsehus som står og venter på dem, kan du med fordel anvende det som gård. I så tilfælde skærer du hul i baljen og sætter den ud i hønsehuset med varmelampen over. Baljen er med til at holde på varmen, så det ikke er hele hønsehuset der skal varmes op. Du kan stille mad, vand og grit ud i selve hønsehuset lige ved åbningen af baljen, så de kan se det inde fra (og flytte det længere væk senere). Hønselemmen i huset er hele tiden lukket, så de kun går inde i huset.

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade. Husk at stille varmekilden op, hvis nødvendigt.

Uge 4-5:

De skal have varme ifa. en varmelampe eller en varmeplade (gælder kun når de er inde, f.eks. om natten).

Nu kan du give fintklippet grønt i større mængder (husk grit med kul), og hvis du synes kyllingerne ser store nok ud, kan du begynde at give hele korn (dog stadig knækket majs).

Dine kyllinger kan også begynde at komme ud i en kravlegård/voliere med græs.

Hvis du har dem i et ellers tomt hønsehus, kan du nu lukke op for hønselemmen. Sørg for, at de selv finder ud, så de nemmere selv kan finde ind i huset under varmen igen.
Hold lige øje med dem i starten, så du er sikker på, at alt er som det skal være, og at de ikke fryser. Vær ekstra opmærksom, hvis du har hønsestige.

Nu hvor de kan komme lidt ud i det fri, tager jeg gerne baljen med åbningen med ud på græs, og stiller den i en lille gård, lavet af kyllingetråd. Her kan de så vende sig til at være ude. Jeg starter med et par timer den første dag og kan så forlænge tiden hen over de næste dage, an på hvor varmt det er i vejret. Hvis det er sommervejr, er mine allerede ude hele dagen efter 2-3 dage (hvis de er omkring 5 uger gamle når jeg starter). Husk at tage dem ind hvis det bliver for dårligt vejr.

Når kyllingerne er vandt til græsset og mest render rundt udenfor baljen, vender jeg baljen på hovedet, så den fungere som et lille hus. På den måde kan de klare lidt skarpere vejr med lidt regn og vind. Husk dog stadig at holde øje med dem og vejret, og tag dem ind hvis det er for dårligt.

Har du en eksisterende flok, som du gerne vil have kyllingerne til at gå sammen med, er det en god idé at lave kyllingegården op ad, eller inde i deres hønsegård. På den måde kan du allerede begynde at vende dem til hinanden.

Uge 6-8:

Så er dine kyllinger er/er ved at være varmefrie og kan være ude hele dagen. Sørg for at være helt sikker, før du holder op med at tage dem ind om natten, og er det meget koldt om natten (under 5-10 grader), bør du lige vente lidt endnu, hvis de kun er omkring 6 uger.

Når temperaturen er til det, kan kyllingerne blive ude om natten. Der kan bruges en mindre plade eller lign. som dør til åbningen og en sten kan stilles for, til at holde den lukket om natten.
OBS: et baljehus er IKKE rovdyrssikkert!

Du kan læse mere om, hvordan jeg bruger baljen gennem hele deres opvækst her.

Du kan begynde at blande startfoder og voksefoder nu, an på hvor store dine kyllinger er. De skal bare kunne få voksefoderet ned.

Uge 8:

Nu skiftes der fra startfoder til voksefoder, hvis de er klar til at kunne nøjes med det.

Hvis muligt kan kyllingerne nu sættes sammen med den eksisterende flok, eller komme ind i deres eget hønsehus (hvis de ikke allerede er det).

Du kan læse mere om hvordan man sætter høns sammen her.

Der sættes sovepinde op, så de så småt kan vende sig til dem. Det er 

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...

Se også vores andre vejledninger

Har mine råd hjulpet dig?

Har du nogle kommentarer, eller spørgsmål til denne vejledning, eller har du lyst til at fortælle mig om din oplevelse?
Så skriv til mig herunder – Det vil gøre mig glad. 😀

Dette indlæg har 27 kommentarer

  1. Maria Nytell

    Hej! Jeg har præcis købt mine første “varmefrie kyllinger” på 7 uger da ingen af mine høns skrukker og jeg ikke har nogen hane. Jeg tidligere kun haft kyllinger med hønemor men den her guide var super, nu hvor jeg selv skal være “mor”… Det er gået fint at sætte de små sammen med de store høns men de har også meget plads så jeg tror at det har hjulpet på det. Jeg lavede dog fejlen at lade kyllingerne gå ud i en ikke overdækket hønsegård og en blev spist af en krage ;( Men nu er det net på og de ser ud til at trives. De store høns er lukket inde sammen med de små i hønsegården + hønsehuset til de har lagt dagens æg i redekasserne. Så bliver de store lukket ud i haven og de små må blive i hønsegården til de er store nok at klare et krageangreb…

    1. Maria

      Hej Maria.
      Jeg er glad for at høre, at vejledningen har været til gavn for dig 🙂
      Det var da noget værre noget med den kylling der blev taget!
      Det er rigtigt, at det hjælper med sammensætningen, når der er masser af plads. Jeg tror jeg laver en vejledning i det også.
      Mange hilsner Maria fra Silkehaven

  2. Jørgen Wenzelsen

    Hejsa.
    Synes det er så godt det hele. Har ruget kyllinger ud i en del år nu, men synes at det er værd at læse igen og igen. For hele tiden nye fiduser hver gang jeg læser det.
    Mvh
    Jørgen

    1. Maria

      Hej Jørgen 🙂
      Tusind tak for din feedback. Jeg er meget glad for at høre, at min vejledning er noget du kan bruge til noget 🙂
      Fortsat held og lykke med det hele.
      Mvh
      Maria fra Silkehaven

  3. Sofie

    Hejsa.
    Vi har meget glæde af dine fine gennemgange. Vi har ikke før ruget kyllinger ud og har gennem dine tips fået god info til at tage os godt af dem.
    1000tak for det!
    Hilsner Sofie

    1. Maria

      Hej Sofie.
      Det er jeg virkelig glad for at høre!
      Tusind tak fordi du skrev, og fortsat held og lykke med de små.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  4. Birgithe Vibe Larsen

    Ja dejligt med info, og en uge guide, luge hvad min datter og jeg har brug for, henter 8 daggamle sikker i dag .
    1000 tak mvh Birgithe og Camille

    1. Maria

      Hej med jer.
      Dejligt at høre. Held og lykke med de små nye.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  5. Caroline

    Hejsa, super god og læring info!
    Jeg har dog en kylling, jeg ikke ved, hvad jeg skal stille op med. Den er blot nogle få dage gammel og kan hverken stå eller gå særlig godt. Dens ben stritter lige frem under den, og det ligner mest af alt, at den sidder ned?
    Den siger ofre høje utilfredse lyde(måske fordi den pt. er alene?), men jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg gør galt.

    1. Maria

      Hej Caroline.
      Jeg har også sendt en besked direkte på din mail, da det hastede, men nu skriver jeg også her, så andre måske også kan få gavn af det.
      Det lyder som om det kunne være noget med spagatben, men det er svært, når man ikke kan se den.
      Du kan læse min vejledning om spagatben her på siden også.
      Den pipper gennemtrængende fordi den ikke har det godt. Den kan både mangle mad og vand, fordi den ikke kan gå optimalt.
      Hvis du ikke kan gøre noget for den, og det ikke bliver bedre, ville jeg aflive den.
      Håber den klare det.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  6. Rikke

    Hej Maria
    Sikke et held at jeg fandt din gode vejledning her! Min høne var skruk (uden hane), så jeg købte rugeæg, som hun så ikke gad ligge på. Der er udruget 6 kyllinger i rugemaskine ❤️
    Du skriver, at kyllingerne kan komme på ‘skærmet visit’ hos hønsene, så de kan vænne sig til hinanden. Andetsteds har jeg læst, at man skal vente med sammensætning til kyllinger og høns har ca samme størrelse. Hvad gør jeg så nu?
    Jeg fik 3 halvstore kyllinger sidste forår og da de var så store som hønsene, satte jeg dem sammen. Men der var kamp i virkelig lang tid og først nu oplever jeg, at de er nogenlunde accepteret (når de 3 nye holder sammen).

    1. Maria

      Hej Rikke.
      Tak for dit spørgsmål.
      Det er en svær ting, som skal afprøves forsigtigt.
      Du bør ikke sætte de nye sammen med de andre før de min. er omkring 3 måneder, når de kommer uden mor.
      Hvis du stadig har en skruk høne, kan du prøve at lade hende gå med dem under opsyn (alene i en aflukket gård for sig selv), og se om hun vil adoptere dem. Fjern hende dog hurtigt, hvis hun ikke godtager dem, så hun ikke angriber dem og hakker dem i hjel.

      Husk altid at holde godt øje, specielt i starten, når du sætter høns sammen.
      Jeg vil nu foreslå dig, at have de nye gående ved siden af hønsegården, eller i en gård inde i gården i flere uger før du prøver at lukke op mellem dem. Igen er det føling der skal til. Hvis de får for mange huk (uacceptabel hetz), så er det tilbage i gården for sig selv. I den tid de bor der, kan de f.eks. bo i et lille kaninhus eller et baljehus. De skal selvfølgelig være varmefri.

      Som hovedregel er det nemmest at sætte høns sammen, der er af samme størrelse og antal (eller hvor de nye er større eller flere). De klare det dog bedst efter min mening, ved at vende sig til hinanden bag hegn, adskilt. Man kan altid starte med at prøve at sætte nye høns ind til de gamle om natten. Nogle gange går det Hvis det er høns hentet hjem fra andre steder, anbefaler jeg at man holder dem isoleret fra flokken i 2-3 uger for at sikre sig de ikke har noget sygdom de kan smitte med.
      Håber det besvarede dit spørgsmål.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  7. Malene schmidt

    Tak for en fantastisk vejledning til en meget grøn kyllingemor…

    1. Maria

      Hej Malene.
      Det glæder mig at høre den hjælper.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  8. Gitte

    Hej Maria, efter at have læst din fine vejledning er jeg stadig lidt usikker og skriver derfor. Jeg har 4 høns og en hane. Blanka ligger på æg i en af æglægningskasserne. Skal jeg lukke de andre 4 ude. Havde bare tænkt at lade alle være sammen, men kan de andre finde på at slå kyllingerne ihjel?
    Vh Gitte

    1. Maria

      Hej Gitte.
      Der er mange der lader dem være sammen. Indtil der kommer kyllinger er det mere tilforladeligt. Dog ville jeg, når hun ligger stabilt flytte hende til et andet sted (feks et baljehus, kaninhus, stald mm). Ved at flytte hende undgår man bla. at andre høns blander sig i udrugningen, som kan resultere i en meget lille klækningsprocent. Derudover er det efter min mening en fordel når kyllingerne kommer. Der er ikke nogle andre der kan komme til kyllingerne (med risiko for angreb), det er kun hende og kyllingerne der skal have specielt startfoder (dyrt at fodre hele flokken med, og kyllingerne skal have ad libitum, så det er svært at følge med når de store grovæder det lækre mad), der er ikke nogle farlige omgivelser for de nye små kyllinger osv.
      Jeg har bla oplevet at to velfungerende skrukhøner pludselig med ét begge vendte sig mod kyllingerne og angreb dem, kun fordi de så hanen, og synes at nu gad de ikke kyllingerne alligevel, og hellere ville ind til hanen. Her måtte jeg løbe til undsætning, ellers havde de været døde alle sammen!
      Når alt dette er sagt, så er der uendelig meget forskel på høns og hønseflokke, og nogle er smadder søde ved kyllingerne andre ikke. Det er derfor svært at give et klart svar på dit spørgsmål. Det må være op til den enkelte at vurdere, hvad de synes er rigtigt, men jeg vil klart flytte dem hvis det er meningen hun skal beholde æggene og få kyllinger. Så kan man altid senere føre dem tilbage i flokken stille og roligt via socialisering gennem hegnet først.
      Håber det gav dig en idé om hvad du vil gøre.
      Mvh Maria fra Silkehaven.

  9. laura

    Hej Maria
    Vi har høns herhjemme, og fik en nyudklækket kylling her igår. Men vi kunne ikke finde ud af hvem moderen var, da ingen gad kendes ved den. Vi har nu taget den indenfor i en papkasse, med sagsmuld i bunden, og lidt hø, og så har vi lagt et stykke vat ovenpå den. Der ligger kyllingen så nu. den har overlevet den første nat fint, og vi har nu rykket den op på en hems vi har, fordi der var betydelig varmere deroppe. Vi tjekker til den tit. Vi har ikke en varmeplade eller varmelampe, så jeg ville høre om der var noget man kunne gøre for at det blev varmere for kyllingen, nu hvor vi ikke har de sædvanlige hjælpemidler?

  10. Laura

    Hej Maria
    Vi har høns herhjemme, og igår fik vi en nyudklækket kylling. Vi kunne ikke finde ud af hvem moderen var, da ingen af hønsne ville kendes ved den. Vi tog den derfor med indenfor. Vi lagde den så i en lille papkasse, med sagsmuld i bunden, og lidt hø, og et stykke vat ovenpå den. Der er kyllingen så nu. Den overlevede natten fint, og vi har nu rykket den op på en hems vi har, da der var betydeligt varmere deroppe. Vi tjekker til den tit dagligt, og har også sat et lille bærger med vand ned til den. Vi har ikke en varmeplade eller varmelampe, så jeg ville høre hvordan man giver kyllingen mere varme, uden de sædvanlige hjælpemidler?
    KH Laura

    1. Maria

      Hej Laura
      Jeg har aldrig haft kyllinger uden en moder eller en varmelampe, så jeg ved ikke så meget om hvad man kan gøre, ud over selvfølgelig at købe en.
      Når det er sagt, så bruger jeg et syltetøjsglas eller en flaske med varmt vand (ca 37,5 grader som er hønens temperatur – fingervarm) til at holde varmen på kyllingerne når de skal transporteres hjem til kunder. Så mon ikke man kan gøre det samme, og bare skifte vandet ud inden det bliver alt for koldt?
      Ellers er det også en god idé at putte den i lommen, da din kropstemperatur også er fin. Man skal selvfølgelig passe på ikke at mase den.

      Jeg ville nok foretrække at købe en varmelampe. Man kan altid sælge den igen bag efter, hvis man ikke ønsker den mere. Jeg vil dog altid mene, det er en god ting at have i baghånden, når man har høns.
      Pøj pøj med den, og skriv gerne hvordan det er gået med den senere.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  11. Thorny

    Tak for god information samt gode råd her på din hjemmeside.

    Er på 4 dagen med udrugningsmaskine (første gang) og havde/har selvfølgelig brug for vejledning. Så din vejledning er nu i printer og vil blive brug som en god guide.

    Har altid haft en skruk høne (silkehøne) der har været en tip top hønemor. Desværre er alle taget af måren (på nær 2 høner) så vi starter på ny.

    Vil det være godt at have dem i bryggerset den første uge inden de kommer i laden? Det vil være lettere at holde øje med dem for mig, men skal selvfølgelig være bedst for dem 🙂

    Håber at finde en skruk høne til dem, men ved ikke rigtig hvor jeg får fat i en sød skruk hønemor, har du nogen forslag ?

    De skulle klække 12 feb hvis alt går efter planen.

    Venlig Hilsen
    Thorny

    1. Maria

      Hej Thorny.
      Vi har også talt sammen om det, men nu svarer jeg lige her også, for en god ordens skyld.
      Ja, det er en god ide at have kyllingerne inde i starten. Jeg plejer at have dem inde i en murerbalje med en varmelampe over, i de første uger, hvis der ikke er for mange til baljen. På den måde kan man nemt komme til dem, og gøre dem tamme.
      Jeg ville prøve at lede efter en skrukhøne på Den Blå Avis eller Facebook. Her kan man nogle gange være heldig at finde en. Ellers er en silkehøne også et bud, da den hurtigt bliver skruk af sig selv.
      Held og lykke med det!
      Mvh Maria fra Silkehaven

  12. Viv Falkenberg Sundal

    Ville give 5 hjerter,men trykkede forkert. Bruger meget din side med opdræt af kyllinger. Den er sååååå god, Har selv igen 10 kyllinger,. Nøgenhals/silkehøns .Og synes siden er god og nem at gå til. Især når man er ny begynder.Så bruger den hver gang jeg er så heldig at have kyllinger. Så tak for det.

    1. Maria

      Hej Viv.
      Tusind tak fordi du skriver til mig, og fortæller hvor glad du er for min vejledning. Det er jeg meget glad for!
      Hvis du (eller andre) har nogle andre idéer til, hvad du/I ellers kunne bruge vejledninger om, er du mere end velkommen til at skrive det til mig.
      Jeg skal nok gå ind og rette din rating til en femmer i stedet.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  13. Jesper

    Hej Maria.

    Vi er første gangs hønseejere fra foråret’22 og nu er en maran høne blevet skruk og ligger på 6 æg. Vi har både maran, puur og italienske høns, men tænker fremgangsmåden er den samme.
    Vi er super meget i tvivl om hvordan vi skal gribe det an.
    Vi har købt en kyllingemor, da vi har læst at det kan være svært at få hønen tilbage i flokken efter pasningen af kyllingerne.
    Men nu kommer det lidt til det springende element. Hvor meget plads har de brug for.
    Jeg skal bygge til dem. Da vi har udfordringer med rotter, så skal vi være sikker på rotterne ikke kan komme ind.(vi gør det nok værre end det er)
    Min tanke er 70×100 hønse kyllinge kasse. Og så mulighed for at tage dem ud senere. Vi har et gammelt kaninbur, kan det mon bruges? Altså når de skal ud om 8 uger.
    Min fru er sikker på at kyllingerne skal kunne komme ud af deres kasse inden for de første par uger, men det synes jeg ikke giver mening eller finde nogle steder.

    1. Maria

      Hej Jesper.
      Det bedste efter min mening, er at have et lille hus med niveau fri adgang eller i hvert fald næsten. Man kan godt bruge nogle fliser ovenpå hinanden foran døren, som en form for trappe. Jeg ville ikke bygge et lukket hus, hvor de ikke kan komme ud, men i stedet et lille hus på f.eks. den størrelse du nævner eller 50×50 cm. og så lave en lille dør, og en lille voliere til.
      kaninhuse kan godt anvendes, de er dog ofte med en stige, og er derfor ikke bevendt til små kyllinger, da de ikke kan finde ud af at komme op igen. Derudover er de også tit for små i deres voliere.
      Jeg har købt nogle små søde huse til mine hos VidaXL (Flamingo kaninbur Grace Cottage) og de har en lille voliere til. Jeg har valgt at lade være at bygge volieren, men man kunne bygge den, og lade være at montere den fast på huset, og så måske bygge den større eller fjerne den, når kyllingerne bliver større.
      Kyllinger under skrukhøne kan bruge lige så meget plads som de voksne høns. Moderen føre dem rundt i den nye verden, så størrelsen er op til jer. Til natten har de dog ikke brug for meget plads. De har godt af at komme ud i den friske luft på græs temmelig hurtigt. Der går normalt ikke mange dage før moderen har forladt reden.
      Mht. at hønen bliver svær at sætte tilbage i flokken, så kunne man sætte hus og voliere ind i hønsegården til de andre, og på den måde kan de stadig socialisere gennem hegnet. Det burde hjælpe.
      Håber det var svar på dine spørgsmål.
      Mvh Maria fra Silkehaven

  14. Anne lange

    Hej. Super god vejledning, tak for den. Du skriver dog, at når temperaturen er til det, kan de være ude hele natten, ville være rart hvis der stod hvilken temperatur det må være. Derudover har jeg et spørgsmål, de 5-6 uger de er indenfor, kan de ikke hoppe/flyve over kanten på baljen? Mine kyllinger er 2 uger og ret livlige, borr i et babybadekar, men jeg frygter de kan hoppe ud. Over at købe et kaninbur, men er en stor udgift for noget jeg skal bruge i 3 uger.

    1. Maria

      Hej Anne.
      Tak for dit spørgsmål.
      Grunden til jeg ikke skriver en præcis temperatur, er fordi det som så meget andet er en følingssag. Dog skal det ikke være frostgrader. Jeg vil sige min. 5-10 grader, men det er bare et skud.
      Der er jo en glidende overgang du laver, så du bør kunne se på dem om de synes det er lige koldt nok. Hvis de bare putter sig sammen i en klump og er inaktive, måske pipper højlydt med skarpe toner. Men de kan holde varmen så snart de har hele deres fjerdragt udvokset.
      Næste spørgsmål:
      De skal ikke være i baljen i alle 5-6 uger (altså i hvert fald ikke uden en ekstra gård.
      De første par uger kan de være der uden andet, an på hvor mange der er. Herefter skal der laves en gård til dem.
      Når de begynder at blive mere udadfarende, kan det være et tegn på at de bør have mere plads.
      De baljer jeg bruger har tilpas høj kant til at holde silke-kyllinger inde, frem til de er ca 14 dage gamle i hvertfald. Så snart de får mere plads at rende på, interessere det dem ikke så meget at hoppe op.
      Kaninbure er ikke ret store (igen alt efter hvor mange kyllinger du har).
      Jeg bruger nogle plastkasser der kan klappes sammen og stilles på højkant, til at lave en gård med, og lægger plastik i bunden.
      Har man for lave kanter, eller f.eks. en kat, kan man lægge net over.
      Håber det var svar på dine spørgsmål.
      God fornøjelse med dem.
      Mvh Maria fra Silkehaven

Skriv et svar