• Post category:Nyheder
()

Silkehøns fra Silkehaven med i DR1's Matadorerne

Den 10. marts 2022 var en spændende dag for mig og to af mine silkehøns. En blæsende og kold dag i Holbæk, hvor de to silkehøns skulle deltage i en sene fra DR1’s Matadorerne. Det lyder måske ikke af noget der tog lang tid, men vi var der faktisk i ca. 5 timer.

Det var en meget spændende dag, som jeg nu vil dele med dig.

Silkehøns fra Silkehaven med i DR1's serie Matadorerne

“Matadorernes kampe om magt, rigdom og succes fyldte deres liv. Bankdirektør Tietgen regerer som kongen af Børsen i slutningen af 1800-tallet.
Hans største projekt – at forbinde Europa og Fjernøsten med telegrafkabler – trues pludseligt.
Katastrofen lurer og for første gang vakler jorden under Danmarks ellers urørlige matador.
I kulissen venter hans modstandere blot på, at han mister fodfæstet.
Den største konkurrent er Isak Glückstadt, der som nyudnævnt direktør for Landmandsbanken, er udset til at tage kampen op mod Tietgens mangeårige dominans.

C.F. Tietgen og Isak Glückstadt stod bag landets første store banker, der siden er blevet til Nordea og Danske Bank – og deres indædte rivalisering blev den gnist, som skabte nogle af landets største virksomheder”. 

  • Mikael Birkkjær
  • Nicolai Dahl Hamilton
  • Jesper Christensen
  • Martin Greis-Rosenthal

Mia Wagner og Johannes Langkild

Johannes Fonnesberg og Giacomo Campeotto

DR1's Matadorerne
Matadorerne fra DR1 - Billede lånt fra www.dr.dk

Fakta om DR1's Matadorerne

Først lidt fakta om serien.

DR1’s Matadorerne er en dramadokumentarisk serie, der lige er udgivet på DR1 her d. 1. Januar 2023.

De skriver selv: “Historisk dramadokumentarisk serie om de store iværksættere og deres kampe, der gjorde Danmark til en stolt industrination”.

Serien har journalisten Johannes Langkilde og iværksætteren Mia Wagner som værter. De forklarer og debattere historien bag.

Den kommer i fire afsnit, og omhandler 4 store erhvervsmænd, deres liv og deres betydning for den måde Danmark er bygget op på i dag. 

Det første afsnit hedder “Den første kæmpe”. Her følger vi Tietgen som havde et hårdt liv, men som allerede fra barns ben ville frem i verdenen, og blev bankdirektør i en alder af bare 28 år!

Du kan se dette og følgende afsnit her.

Selv hvis du tænker at det stilmæssigt ikke lige er noget for dig, så skulle du prøve at se den. Den fangede mig alligevel, nok fordi det omhandler hvordan vores Danmark og hverdag er blevet/er som det er i dag! Klart værd at se.

Nå men jeg er selvfølgelig mest spændt på afsnit 3, som skulle være det afsnit, hvor mine silkehøns er med.

Serien har præmiere d. 1. januar 2023 på DR1 og der kommer en ny episode hver søndag.

Behind the scenes - Matadorerne

Herunder kan du se min video med oplevelserne fra dagen, og du kan herefter læse min mere dybtgående beskrivelse af vores oplevelser.

Den 10. marts 2022 startede jeg tidligt med at tage de to silkehøns, som jeg havde udvalgt til optagelserne, indenfor i mit “hospital”, for at stresse dem så lidt som muligt.

Jeg havde brugt flere dage på at reaserche og udvælge de rette silkehøns til opgaven. Det skulle jo ikke bare være nogle tilfældige, der blev brugt, men helst nogle der passede nogenlunde historisk ind. 

Jeg fandt frem til at farverne sort, hvid og vildtfarvet var de mest sandsynlige, og da jeg ikke havde nogle hvide på dette tidspunkt, blev det så til disse to.

En sort puffet og en vildtfarvet høne. De ønskede ikke haner, da de nok ville forstyrre optagelserne. 😂

silkehøns fra Silkehaven med i DR1 Matadorerne

Jeg skulle møde ved båden omkring middagstid, så i god tid pakkede jeg hønerne i deres kasse og tog afsted mod Holbæk.

Jeg selv skulle ikke være med i optagelserne men blot være “dyrepasser” og sørge for der ikke skete noget med hønsene, som jeg ikke ville have.

Da vi ankom til Holbæk, var de bag efter med den forrige sene, så jeg fik lov at se på mens jeg ventede. Hønsene fik noget proviant i bilen, mens vi ventede på det blev deres tur.

Det blæste og var rigtig koldt den dag. Det var i hvert fald slemt når man skulle stå stille i 5 timer uden nogen former for læ!
Da vi kom i gang med optagelserne med hønsene, hjalp det lidt på det.

 

Behind the scenes på Matadorerne DR1
Stort flot skib hvor optagelserne fandt sted

Det var virkelig spændende at være med (trods vejret), og jeg mødte en masse søde og rare folk, både bag og foran kameraet.

Det var også en ære, at deltage i noget stort fra DR1 med Giacomo Campeotto, der instruerede den dag.

Da den forsinkede sene var slut, kunne jeg komme ombord på båden, og blev sat mere ind i, hvad der skulle ske, samt hvilke burer hønsene skulle være i osv.

Jeg spiste frokost som var bestilt til alle på filmsættet sammen med dem alle nede i skibet, og fik mig en masse hyggelige snakke med både skuespillere og filmfolk. De var alle meget nysgerrige på, hvad jeg var med for. Da jeg fortalte dem, at det var mig der kom med silkehønsene, synes de det var veldigt sjovt, og ville høre mere om disse sjove høns. Det lod ikke til, at nogle af dem kendte til silkehøns over hovedet.

Behind the scenes på Matadorerne DR1
Her ses de to gamle autentiske bure, som mine to silkehøns skulle sidde i

Senen med mine høns skal vise, hvordan diverse hidtil ukendte varer som frugter og silkehøns, bliver importeret til Danmark fra Asien omkring 1800’tallet.

Behind the scenes på Matadorerne DR1
Her ses meget af filmholdet samt skuespillere, der holder en kort pause, mens silkehønsene i burene bliver studeret nøje

Midt i optagelserne besluttede den sorte høne sig for, at have fået nok af det lille bur, og lavede et flugtforsøg. Hun havde flere gange hoppet op imod toppen af buret, så buret hoppede med op og ned. Det så virkelig komisk ud, men det kunne jo ikke nytte noget.
Det skyldes at der i toppen kun var nogle få snore med lidt mellemrum i mellem, og det mente hønen så, at hun kunne komme ud af, så det var forsøget værd.
Vi fik lappet hullerne med noget sejlgarn, så hun nu ikke kunne se det som en udvej, og det hjalp, så hun sad stille resten af tiden, men det lykkedes hende altså på magisk vis den ene gang, at få klemt sig så meget op, at kun med kraftig vingebasken kunne komme op igennem det lille hul, og vupti, så sad hun frit oven på buret ude på båden i vinden! Alle ombord på båden stoppede målløse op, men gjorde ikke noget før jeg styrtede hen til kajen og råbte til dem, at der var nogle der skulle gribe fat i den. Det var der heldigvis en der gjorde, for jeg var lige ved at være bange for, at hun ville falde i vandet og drukne. Gudskelov! Herefter reparerede vi buret, og de endelige sener blev optaget.

Behind the scenes på Matadorerne DR1 - bur til silkehøne
Her er buret den sorte høne brød ud af, som det så ud inden det blev repareret med sejlgarn

Ca. halv fem om eftermiddagen vendte vi næsen hjem igen mod Silkehaven ved Næstved. En hel masse oplevelser rigere.

Vi var alle glade for, at komme hjem og putte os efter dagens mange oplevelser.

Så nu har jeg altså to filmstjerne silkehøns! Hvem skulle have troet det? ❤

Se også vores udvalgte vejledninger her:

Er det et godt indlæg?

Giv indlægget 5 hjerter ved KUN at klikke på det 5. hjerte!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal stemmer:

Kom nu! Hvad med at give mit indlæg nogle hjerter?

Da du synes vores indhold var godt...

Så følg os på de sociale medier!

Ikke helt tilfreds med indholdet?

Så lad mig gøre det bedre!

Fortæl mig hvad der kan gøres bedre...