Selve hønsehuset er bygget op på følgende måde:
Der er et hus på 3×2 meter centreret i mellem to voliere. Inde i huset er der fire rum. Et rum pr. Silkefamilie. Der kan altså være fire familier. Hver voliere er delt op i to med en lav plade imellem som skærmer for naboen. Én til hver familie. Hver voliere på siden af huset er 3×3 meter. Huset er isoleret i tag, vægge og gulv og der er lagt tag over voliererne. Ved at isolere huset holdes det nemmere frostfrit, men det er også en god måde at holde den bagene sommervarme nede på et tåleligt niveau.
Skadedyrssikring:
Huset er løftet, så det er mindre udsat for rotter. Samtidig kan hønsene benytte pladsen under huset som en del af gården. Dette udnytter pladsen bedre.
Da huset bliver bygget i vores baghave, som ellers er en stor naturgrund, tør jeg ikke tage nogen chancer ift. rovdyrssikring. Volieren er derfor pakket forsvarligt ind i finmasket volierenet fra bund til top. Der bliver gravet net ned i jorden rundt om volieren for at forhindre ræve og gnavere i at komme ind i gårdene. Ligeledes er tagkonstruktionen i volieretag såvel som hønsehustag sikret med volierenet.
Adgang til husene:
Hvert rum er ca. 1,5×1 meter og har en låge i den ene korte ende. Lågen åbner helt op og væk. Den er samtidig lavet i samme bredde som rummet og bundpladen er trukket helt ud. På den måde får man nem adgang til rummet ved rengøring og lign. Samtidig støder man ikke på kanter når man skal rense bunden ud og evt. vand fra rengøring kan løbe ud uden problemer.
Bundplade:
Til bunden er der brugt støbeplade, da det er den mest holdbare og vandbestandige plade der er.
Indervægge:
Indervæggene er krydsfiner som er opsat på en måde, så der kommer mindst muligt revner. På den måde kan utøj holdes på et minimum. De revner der ikke kan undgås bliver fuget. Krydsfinerpladerne skal behandles, så jeg har valgt at lakere dem indvendigt.
Inventar:
Siddepindene er let kantede og sidder lavt (da det er til silker). De sidder på væggen på en sådan måde, at de nemt kan tages ud og rengøres. Mad, vand, reder mv. har deres plads i volieren. Jeg har valgt at lave et vindue så der er naturligt lysindfald. Dette bliver lavet med plexiglas.
Loft:
Igen for at begrænse kroge, hvor utøj kan gemme sig, og hvor det kan være svært at rengøre, har jeg valgt at lave loft til kip (som det hedder når det går helt op til taget). Jeg har lavet spærene uden en spærfod, så der ikke kommer bjælker igennem rummet.
Ventilation:
Da det er et ret tæt hus, er det meget vigtigt at der bliver lavet noget ventilation. Det har jeg valgt at gøre i gavlspidserne vha. en lille ventilationsrist.
Hønsestige:
Da der er temmelig langt fra huset og ned i gården, er det næsten umuligt at lave en almindelig hønsestige, da denne ville skulle være enormt lang for ikke at blive for stejl. Jeg har derfor prøvet at lægge hovedet i blød for at finde en smart måde, de i stedet kunne komme op og ned på. Efter utallige idéer er jeg kommet frem til denne løsning. Faktisk var det noget jeg gerne ville have haft i volieren uanset hvad, og så kunne jeg jo lige så godt bruge dem sådan her. Idéen er at man laver nogle rammer som man montere på en plade. Ovenpå rammen sætter man volierenet. I disse rammer kan man nu så feks. havre. På den måde kan hønsene kun spise det gønt der stikker op over nettet og dermed ikke tørlægge det. Hvis og når havren er blevet kedelig udskiftes bakken evt. til en ny, der er lavet på forhånd. Hvis jeg som her ønsker at bruge dem til en form for trappe til hønsene, skal de hænges op i nogle wire og fæstnes til siderne, så de ikke gynger for meget. Jeg er meget spændt på, hvordan dette kommer til at fungere.
Sandbad:
Sandbadet laver jeg under huset i det inderste hjørne. Her tænker jeg at lave en kant af mindre træstubbe og fylde hjørnet op med en god blanding af sand og jord. På den måde laver jeg en sandkasse til dem som de forhåbentlig vil bruge lystigt i stedet for at udhule gården. 😉
Redekasser:
Jeg har valgt at hænge redekasserne ude i volieren, da mit nuværende hønsehus har dem integreret på siden af huset og de kan derfor sove i dem, hvilket de gør med stor glæde – helst alle ni, hvis de kan! Dem jeg har vist her på billedet er ikke dem jeg har tænkt mig at hænge op. Jeg har købt nogle der næsten er helt lukkede og har et lille plastikgardin, udluftning på siderne og en pind foran. De har ingen bagside og sidder monteret på væggen. Jeg fik derfor den idé, at jeg kunne hænge dem på en plade med små låger i. På den måde kan jeg åbne lågen udefra og hente æg. Min tanke var ellers at jeg kunne hægte redekassen af med en skrughøne i, og hænge den ind i et andet hus lavet til formålet. På denne måde undgår jeg at forstyrre skrukhønen ved flytningen og risikere at hun går af æggene. Men mon ikke jeg stadig finder en måde at gøre det på.
Foder:
Jeg har set en måde at fodre på, der ser smart ud. Det er lavet af nedløbsrør, hvor der er skåret nogle huller til deres hoveder. Det består af et rør der står på højkant ca. 80 cm højt vil jeg tro. På det sidder der en bøjning og derefter et rør mere der ligger ned men hælder lidt skråt ned mod enden. I enden der der en prop og langs det vandrette stykke laves der huller til hønsenes hoveder. Idéen er så at man hælder foder eller korn ned i toppen af det lodrette rør, som så glider ned og fordeler sig ned mod enden, så hønsene kan komme til foderet igennem hullerne. Denne metode skulle være meget spildfri.
Skaller:
På samme måde som med foderet, kan man lave en beholder til grit, skaller og/eller kuld. Her har jeg bare valgt at afslutte med et y-stykke. På den måde kan hønsene tage for sig i den ene åbning der vender opad.
Vand:
Jeg havde egentlig ønsket at lave et vandingssystem lidt på samme måde som med maden, bare lukket og med nippelventiler, men da jeg bruger meget at dosere vitaminer, hvidløg mm. i vandet, er jeg p.t. gået væk fra den idé igen. I stedet tænker jeg at hænge nogle vandbeholdere med nipler op. Her har jeg så mulighed for at dosere alt det jeg vil. Så er spørgsmålet bare om jeg kan få dem til at drikke af sådan nogle 😛
Dagbog over byggeriet
Her kan du følge med i byggeriet af Projekt Silkely. Du kan dag for dag se, hvad vi laver og følge med i, hvordan hønsehuset bliver til. Dette hønsehus bliver hele essensen af vores Silkehave!